Pénzügy

A svájci bankok játszottak az árfolyammal

devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )
devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )

A svájci pénzügyminiszter ténynek nevezte, hogy egyes pénzintézeteik manipulálták a devizaárfolyamokat.

“Tényként kezelhetjük, hogy árfolyam-manipuláció történt” – közölte szerdán Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter. Mint mondta: “Azt nem lehet pondosan tudni, hogy konkrétan mely intézmények és milyen mértékben vettek részt az ügyben.” A politikus szerint ezzel meg kell várni a pénzügyi felügyelet vizsgálatának eredményét.


Fotó: Kummer János

A svájci pénzügyi felügyelet múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy más országok hatóságaival együttműködve vizsgálatokat folytat az ügyben valószínűleg érintett számos nemzetközi pénzintézetnél. A svájci versenyhivatal is vizsgálatot indított tájékozódási céllal.

A devizapiaci árfolyam-manipulációja miatt indított vizsgálatról a Financial Times kérdezte Svájc két legnagyobb pénzintézetét (UBS, Credit Suisse), de azok nem kommentálták a bejelentést.

Négy hónapja az Egyesült Királyságban hasonló előzetes vizsgálatok kezdődtek a devizapiaci tranzakciók miatt. A brit felügyelethez több olyan ügyfélpanasz érkezett, amely alapján feltételezni lehet, hogy több bank is “front running”-ot hajtott végre, azaz az ügyfélmegbízások ismeretében előzetesen saját számlára kereskedett az ügyfelek megbízásának végrehajtása előtt, s kísérletet tettek a nagyobb jelentőségű árfolyamadatok manipulálására. A brit hatóság számos, Londonban nagy devizapiaci forgalmat lebonyolító banktól kért be adatokat kereskedési tevékenységükkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik