Pénzügy

Svájcból manipulálták a devizaárfolyamokat?

Arfolyam(960x640)(1).jpg (árfolyam)
Arfolyam(960x640)(1).jpg (árfolyam)

A svájci pénzügyi felügyelet vizsgálatot kezdett több banknál a devizaárfolyamok lehetséges manipulálása ügyében.

A svájci tőkepiaci felügyelet, a FINMA jelenleg vizsgálatot folytat számos svájci pénzintézetnél a devizapiaci árfolyamok lehetséges manipulálásával kapcsolatban – írta a Financial Times (FT) alapján a Napi.hu. A FINMA szorosan együttműködik az ügyben más országok hatóságaival, mivel világszerte több bank is érintett lehet. A vizsgálatról egyelőre nem tudni részleteket, Svájc két legnagyobb pénzintézete (UBS, Credit Suisse) pedig nem kommentálta a bejelentést.

Fotó: Kummer János

Négy hónapja az Egyesült Királyságban hasonló előzetes vizsgálatok kezdődtek a devizapiaci tranzakciók miatt. A brit felügyelethez (FCA) több olyan ügyfélpanasz érkezett, amely alapján feltételezni lehet, hogy több bank is “front running”-ot hajtott végre, azaz az ügyfélmegbízások ismeretében előzetesen saját számlára kereskedett az ügyfelek megbízásának végrehajtása előtt, s kísérletet tettek a nagyobb jelentőségű árfolyamadatok manipulálására.

Az FT szerint a brit hatóság számos, Londonban nagy devizapiaci forgalmat lebonyolító banktól kért be adatokat kereskedési tevékenységükkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik