Pénzügy

Lakásfelújítás: hogyan válasszunk kivitelezőt? Mire figyeljünk?

Egy felújított lakás mindig jobb életminőséget jelent. A pénzünk viszont általában kevés, ezért mérlegelni kell, hogy belevágjunk-e egy felújításba, és kit bízzunk meg a munkával. Ebben próbálunk segíteni néhány jó tanáccsal.

Megéri-e felújítani?

A felújításnál az első dilemma az, hogy egyáltalán belevágjunk-e. Érdemes a dolgot alaposan megfontolni, mert rosszul járhatunk egy elhamarkodott döntéssel. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője szerint a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

Egyrészt, ha egy ingatlant bérbe szeretnénk adni, akkor csak a legszükségesebb felújítási munkálatokat végezzük el rajta, elsősorban gépészeti berendezéseit tegyük működőképessé. Ennél többet azonban ne ruházzunk be, mert azok a milliók, melyeket az ingatlanra költünk, nem fognak megtérülni a bérleti díjból, ráadásul, amikor a bérlők kiköltöznek, megint fel kell újítanunk a lakást.

Szintén nem érdemes nagyszabású munkálatokba belevágni, ha csak néhány évet szeretnénk eltölteni egy lakásban – az más kérdés, hogy ilyen esetben lakást venni sem nagyon érdemes –, hiszen azt az összeget, amit beruházunk, nem tudjuk realizálni az értékesítésnél.

Az egyetlen eset, amikor megéri pénzt fektetni az ingatlanba, amikor hosszú távra tervezzük benne az életünket. Ilyenkor jó, ha minden passzol, működik, s minden részlet a mi ízlésünket tükrözi, mivel ez kihat az életminőségünkre.

Kit választanál?

Ha belevágunk a felújításba, akkor ahhoz szakembereket kell keresni. Az alapvető kérdés, hogy generálkivitelezőt bízzunk-e meg, vagy mi magunk hangoljuk össze a munkálatokat. Az előbbi körülbelül 10 százalékkal drágább megoldás, ugyanakkor nehéz terhet vesz le a vállunkról, nem kell napi több órát szervezéssel, megbeszélésekkel töltenünk. A végeredmény azonban nem lesz ennyivel drágább, mert a szervezetlenségből és a tapasztalatlanságunkból fakadóan elkövetett hibák akár jelentősen csökkentik a különbséget. Egy generálkivitelező megbízása ugyanakkor önmagában még nem jelenti azt, hogy ne kellene rendszeresen ellenőrizni, vagy hogy a munka minősége jobb lesz.

A munka minőségét a gondos kiválasztás, valamint a jótállás fogja garantálni. Szakembert választani lehet hirdetési újságokból vagy ismerősök ajánlásai alapján. Az utóbbi egyben referenciát is jelent, ráadásul ismerősünknél megtekinthetjük azt a munkát, amit az adott szakember elvégzett. Ez kicsit nehezebben megy olyan esetben, ha egy ismeretlen számot hívunk fel egy villanyoszlopra ragasztott cetliről, s a mestert rá kell beszélni, hogy mégis hadd nézzük meg, milyen minőségben dolgozik. Legyünk nagyon körültekintőek és türelmesek a kiválasztásnál, mert súlyos százezrek és hetekig, hónapokig tartó idegeskedés a tét.

A jótállás a másik biztosítékunk, ami viszont együtt jár a számlaadással. Így nem tud eltűnni a kivitelező az esetleges hibás teljesítés esetén, s a törvény szerint meghatározott időn belül javítania kell a hibát. Ha ez mégsem történne meg, akkor a törvény alapján másik kivitelezőt is megbízhatunk, aki számla ellenében elvégzi a munkát, melynek költségét peres úton behajthatjuk a hibásan teljesítő vállalkozón. Amikor számla nélkül bízunk meg valakit, akkor szerencsejátékot játszunk, nem túl nagy nyerési eséllyel. Számlaadás esetén a törvény is mellettünk áll, ellenkező esetben magunkra maradunk.

Az árról itt most csak annyit jegyeznénk meg, hogy ár alapján nem lehet és nem érdemes választani. Mindenesetre kérjünk több árajánlatot, hasonlítsuk őket össze. Az összegek 20-30 százalékkal is eltérnek, a lényeg azonban az ismerősök, szakemberek ajánlása és a referenciamunka legyen. Ha találunk olyan szakembert, aki drága, de a referenciák alapján a munkája hibátlan, akkor nem érdemes kísérletezni az olcsóbb ajánlatokkal.

Az építőanyagok kiválasztása

Az építőanyagok kiválasztásánál valamivel egyszerűbb a helyzetünk, hiszen nagyobb az összhang az ár és az érték között, kevésbé érnek meglepetések. Az olcsó termékeket itt is kerüljük, ugyanakkor hasonlítsuk össze az árakat, és az akciókat se hagyjuk figyelmen kívül, mert akár harminc százalékot is spórolhatunk.

A minőséget tartsuk szem előtt, ellenőrizzük a tanúsítványokat és a bizonylatokat. De olyan apróságokat sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy ha szükség lenne például további burkolólapokra – mert esetleg elszámoltuk magunkat –, akkor tudunk-e utánrendelni, vagy akár festékből lesz-e ugyanaz a szín, ha kifogynánk belőle. Festéknél persze meg tudják oldani kikeveréssel az ilyen problémát, de nem biztos, hogy ugyanazon az áron, vagy teljesen pontosan.

Arra is vessünk egy pillantást az árcédulán kívül, hogy mennyire egészségkárosító a termék, hiszen évekig fognak párologni a káros anyagok a falakból, miközben a gyártók egyre inkább versenyeznek abban is, hogy minél környezetbarátabb termékeket készítsenek. Ez ma már fontos szempont, s ki is emelik a cégek marketingesei, így bátran kutassunk a kevésbé egészségtelen anyagok után, különösen, ha gyerek is lakni fog velünk a lakásban.

A munka elvégzése után

Még egy megbízható szakember munkáját is rendszeresen ellenőrizni kell. Festésnél a foltosságon kívül azt kell megvizsgálnunk, hogy egyenes lett-e a fal, nincsenek benne hullámok. Ez sajnos fényviszonyoktól függően is változik: az a fal, ami teli fénynél jónak tűnik, oldalról kapott fény esetén már olyan hangulatot áraszthat, mintha barlangban élnénk. Érdemes tehát súrlófényben is szemügyre venni a falat, de azt ne felejtsük el, hogy teljesen hibátlan fal nincsen, csak gipszkarton esetén.

A burkolók munkája után ugyancsak az egyenetlenségeket kell keresnünk, vagyis hogy síkban fekszenek-e a lapok. Ezt olykor szemmel is lehet látni, de ilyenkor már nagy a baj, a kisebb hibákat kézzel vagy akár lábbal is érezni. Ha zavaróak, akkor javíttatni kell. Laminált parkettánál ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rések, nem nyikorog, míg ha csak csiszoltattuk a parkettát, akkor keressük benne a csíkokat, melyeket a csiszológép okoz, s azt jelenti, hogy felületes volt a munka.

A nyílászáróknál vizsgáljuk meg, hogy megfelelően nyithatók, zárhatók, nem húz be sehol a szél, ha ilyet tapasztalunk, kérjük a javítást. Ilyen esetben és sokszor segít, ha jelen vagyunk a munkálatoknál, mert bár ez zavarja a kivitelezőt, jellemzően összeszedettebben dolgozik, kevésbé hajlamos anyagokat kispórolni. A rendszeres ellenőrzés tehát nem maradhat el, s ha ennek ellenére gond lenne az elvégzett munkával, akkor nyugodtan kérjük a javítást. Így vehetünk át egy minden igényünket maradéktalanul kielégítő otthont, s érezhetjük azt, hogy jó helyre került a pénzünk, volt értelme a komoly kiadásnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik