Pénzügy

Az új sláger: állampapír

Hónapok óta töretlen az érdeklődés az állampapírok iránt. A forint lakossági állampapír-állomány a 2012. év eleji 473 milliárd forintról 2012 végére 985 milliárd forintra, március végére pedig 1177 milliárd forintra hízott. A Magyar Államkincstár új állampapír-forgalmazási pontokat nyit. De mitől lett ennyire népszerű ez a megtakarítási forma?

Az állampapír mindig is kiemelkedően biztonságos, de nem túlságosan magas hozamú befektetésnek számított, olyannak, amelynek a haszna kismértékben meghaladja az inflációt. Ezért hagyományosan a lekötött bankbetét alternatívájának számít.

Az állampapírok hozama azonban egy ideje versenyképes az akciós betétekével, ráadásul úgy, hogy különböző feltételeknek sem kell megfelelni hozzá. Az akciós betét ugyanis attól akciós, hogy a kedvező kamatért cserébe a bankok feltételeket szabnak: például van egy minimum lekötött összeg, vagy vásárolni kell hozzá valamilyen egyéb pénzügyi terméket is.

2012-ben mintegy 510 milliárd forintos volt az éves állománynövekedés, idén pedig az év első három hónapjában 191,6 milliárd. A nagymértékű emelkedést elősegítette egyrészt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) marketingkampánya, másrészt a Magyar Államkincstár (MÁK) infrastrukturális fejlesztései – ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszolta egy országgyűlési képviselői kérdésre, az M1 az Este című műsorában pedig megerősítette, hogy „a kormánynak határozott szándéka, hogy a magyar államadósság finanszírozása sokkal inkább belföldi szereplőkön múljon, mint külső devizaszereplőkön”.

Az állampapír tehát kiemelten fontos az államnak, vagyis érthető, hogy mint a nemzetgazdasági miniszter összefoglalta, az ÁKK versenyképes árazásra törekszik, azaz nem költségoldalról építi fel a kínált hozamokat, hanem a banki betétek kamataihoz igazítja a lakossági állampapírok árazását. Egyszerűbben fogalmazva az állampapíroktól a betéteknél kedvezőbb kamatozást várhatunk.

Hasonlít és különbözik

Mind a lekötött betétnél, mind az állampapírnál egy bizonyos ideig nélkülöznünk kell a pénzünket, ez az idő a betéteknél jellemzően 1,2,3,6 vagy 12 hónap, az állampapíroknak 3 hónap és 15 év között változik, de általában 3 hónap és 5 év között van. Ahogy a betétet fel lehet törni, úgy az állampapírt is el lehet adni lejárat előtt – természetesen veszteséggel ahhoz képest, mintha a futamidő végéig megtartanánk.

De mi történik, ha lejárat előtt hozzá szeretnénk jutni a pénzünkhöz? Ha egy betétet törünk fel, nagy eséllyel a teljes kamatot elveszítjük. Ha az állampapírtól szeretnénk megszabadulni, ezt a mindenkor aktuális vételi árfolyamon tehetjük meg, amihez hozzájön az addig felhalmozott kamat.

Mi az a vételi árfolyam? A Magyar Államkincstár a lejáratot megelőző 5. napig minden nap jegyez vételi árat a Prémium Államkötvényekre, a Magyar Államkötvényekre, a Diszkont Kincstárjegyekre és a Kamatozó Kincstárjegyekre. A napi vételi és eladási árfolyamok ezen az oldalon találhatók.

És akkor mennyi az állampapírok hozama?

Az ÁKK által rendelkezésünkre bocsátott adatokból kiderül, hogy az állampapírok kamata jelenleg fajtától és lejárattól függően 3 és 8,5 százalék között van.

 

 

 

 

 

 

 

A legtöbbet jelenleg az egyre népszerűbb Prémium Magyar Államkötvények hoznak. Ezek kamata a mindenkori inflációtól függ, egyszerűsítve az infláció felett 3 – 5 százalék. Évente fizet kamatot, a Magyar Államkincstár irodáiban vásárolható meg, amiből rögtön kiderül, hogy nem mindegyik állampapírt vehetjük meg mindenhol.

Az év első három hónapjában egyébként a legnagyobb értékben Kamatozó Kincstárjegy fogyott (135,2 milliárd), ezt követték a Prémium Magyar Államkötvények (43,87 milliárd), az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek (együttesen 9,45 milliárd) és végül a Féléves Kincstárjegyek (3,22 milliárd) – tette közzé az ÁKK.

Hol kapható?

Április 18-án, Budapesten az V. kerületi és a VII. kerületi járási hivatalokban is állampapír forgalmazási pontok nyílnak, tette közzé a Magyar Államkincstár. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kedden beszélt arról, hogy hamarosan Hódmezővásárhelyen, Kisvárdán, Sopronban és Karcagon is nyílhat ilyen értékesítési hely.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a járási hivatalokban első ütemben az értékpapír-számlanyitási és kezelési szolgáltatások (értékpapírszámla, startszámla, tartós befektetési számla nyitása, WebKincstár és TeleKincstár kiegészítő szerződések megkötése) lesznek elérhetők, ezt követően tervezik a szolgáltatás bővítését a befektetési tranzakciókkal.

Az állampapírokat a következő helyeken lehet megvásárolni:

  • Magyar Államkincstár – 1 éves futamidejű, fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ), fél éves futamidejű, fix kamatozású Féléves Kincstárjegyeket (FKJ), Prémium Magyar Államkötvények, többéves (3, 5, 10, 15) futamidejű, fix vagy változó kamatozású Magyar Államkötvények, Diszkont Kincstárjegyek vásárolhatók.
    Az értékpapírszámla-nyitás és -vezetés ingyenes (viszont a tranzakcióknak vannak költségei, pl. tranzakciós illeték, az értékpapírok kikérésének, vagy áthelyezésének díja stb.)
  • Magyar Posta értékesítésre kijelölt, közel 2700 fiókja: itt Kincstári Takarékjegyek vásárolhatók.

 

  • Elsődleges forgalmazók: A lista az állampapír.hu oldalon megtalálható. Nem mindegyik bank forgalmazza valamennyi értékpapírt; a teljes jelenlegi, elsődleges forgalmazókon keresztül elérhető paletta – Diszkont Kincstárjegy, Kamatozó Kincstárjegy, Magyar Államkötvény, Prémium Euró Magyar Államkötvény – az ÁAK adatai szerint, az OTP Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, és a Raiffeisen Bank fiókjaiban kapható.
    A bankoknál az értékpapírszámla nyitásának és vezetésének díja, valamint az egyes tranzakciókért felszámított díj eltér egymástól. Ráadásul van, ahol az állampapírokat Tartós Befektetési Értékpapírszámlán, vagy Nyugdíj előtakarékossági számlán (NYESZ-R) is el lehet helyezni, ez pedig pénzintézettől függő mértékben megváltoztatja a költségeket. A Tartós Befektetési Számla egyébként a Magyar Államkincstárnál is elérhető.

 

  • A Prémium Euró Magyar Államkötvény ezeken kívül elérhető az Erste Befektetési Zrt-nél, az ING Bank N.V-nél, a Citibanknál valamint a Concorde Értékpapír Zrt-nél, az FHB Bank Zrt-nél és a Sopron Bank Burgenland Zrt-nél.

Vagyis Prémium Magyar Államkötvény és Féléves kincstárjegy csak a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban kapható, Kincstári takarékjegy pedig a Magyar Postán.  Állampénztári irodából összesen 22 van az országban, (a listájuk itt), viszont ha valaki kiegészítő szerződést köt, a WebKincstáron keresztül interneten is intézheti az ügyeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik