Pénzügy

Nem sokat ér az érettségi

Pusztán érettségivel – szakma nélkül – nagyon nehéz elhelyezkedni. 60 ezer álláskereső gimnáziumot végzett, ők szakképzetlennek számítanak a munkaerőpiacon. A középfokú képzettségűek fizetése fele annyi, mint a diplomásoké.

Az érettségizők nagyon kis hányada tervezi azt, hogy nem tanul tovább, és azonnal állást keres – a 2011-ben érettségizők közül mindössze a 15 százalék nyilatkozott így az FISZ Országos Középiskolai Kutatás adatai szerint.

Aki mégis úgy dönt, hogy érettségi után azonnal dolgozni szeretne, szakképzettség nélkül nagyon nehéz dolga lesz. Szimplán egy gimnáziumi érettségi nem elég ahhoz, hogy munkát találjon valaki, egy-két nyelv alapos ismeretével viszont már lehet esélye az elhelyezkedésre – mondta Szekeres Katalin, a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. toborzási és marketing-vezetője.

A középfokú oktatás kettévált: a szakközépiskolában vagy szakiskolában végzett fiatalok sokkal kelendőbbek a munkaerőpiacon, mint azok, akiknek csak érettségije van. Az asszisztensi, titkárnői vagy a call centeres munkákra ugyan valójában elegendő lenne a középfokú végzettség, és a dolgozni akarás. Ám a munkaadók általában nincsenek megelégedve a jelentkezők nyelvtudásával, hozzáállásával, ezért alkalmaznak szívesebben diplomásokat. Ez azonban gyakran visszaüt: a felsőfokú képzettségűek általában hamar továbbállnak, olyan munkát keresnek, ami mind szakmailag, mind anyagilag kielégíti őket – tette hozzá Szekeres Katalin.

59 ezer érettségizett ember keres állást

Az álláskeresők csaknem tizedének, 59 ezer embernek nincs szakmája, kizárólag érettségije van – olvashatjuk a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb, márciusi adataiban. A pályakezdő munkanélküliek 15 százaléka gimnáziumot végzett.

Az iskolaév befejezésével általában megugrik a regisztrált álláskeresők között azoknak a fiataloknak a száma, akik elvégezték az iskolát, és nem tudtak elhelyezkedni. Tavaly júliusban például a munkaügyi központokon keresztül állást kereső pályakezdők több mint háromnegyede 25 év alatti, középfokú végzettségű fiatal volt (majdnem negyedük gimnáziumban maturált).

Átértékelődött az érettségi

Korábban az érettségi a középiskolai tanulmányoknak a lezárása volt, a diákok számot adtak a tanultakról. Most inkább a jövőbe mutat, kiváltotta a korábbi felvételit. Valójában elvesztette a presztízsét, az érettségi társadalmi megítélése nincs a helyén.

A béreken sem látszik a középfokú végzettségűek elfogadása, megbecsülése. A Fizetesek.hu internetes bérfelmérési portál adatai szerint az érettségivel rendelkező munkavállalók átlagosan fele annyit keresnek, mint az egyetemi diplomát szerzők. Az előbbiek átlagfizetése havi bruttó 163 ezer forint, míg az utóbbiaké átlagosan 325 300 forint.

A 2012-es érettségi megoldásai a Hír24-en
Lapunkban minden nap 13 órától olvashatók az aznapi középszintű érettségi tesztek megoldásai!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik