Pénzügy

Hol vannak az informatikusok?

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2012. 02. 23. 11:18

Az állásportálokon a hirdetések negyede IT-szakembereknek szól. Ám ezeket az embereket a munkaadóknak másképp kell megszólítaniuk, nehezen érhetők el a hagyományos csatornákon.

A legújabb kutatási eredmények már azt is igazolták, hogy a cégeknek az IT-seket nagyobb arányban kell keresniük a hagyományostól eltérő csatornákon, mivel speciális szakértelmük miatt ők is máshogy keresnek állást, mint az egyéb szakmák képviselői. A Profession.hu 2011 decembere és 2012 januárja között – az NRC Piackutató Kft. segítségével – végzett kutatása számos olyan részletre világít rá, amely az álláspiaci helyzetük, álláskeresési szokásaik miatt is különlegessé teszi ezt a csoportot.

Nehezen váltanak munkahelyet

„Rengetegen keresnek IT-szakembert, ezt mutatja az is, hogy az állásportálokon található hirdetések negyede informatikai álláshirdetés” – mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. „A munkaadók helyzetét az is tovább nehezíti, hogy egy nagyon diverzifikált szakmáról beszélhetünk, az IT-s elnevezés egy rendkívül széles gyűjtőfogalom. A szakmabeliek csaknem negyede programozó, fejlesztő, 14 százalékuk rendszergazda, további 10 százalékuk rendszerüzemeltető, karbantartó pozícióban dolgozik. A többi szakterület 10 százaléknál alacsonyabb arányban jelenik meg az IT-sek között” – tette hozzá.

A kutatás igazolta: ha a munkaadók gyorsan és jó szakembert szeretnének, már nem tehetik meg, hogy a hagyományos toborzási eljárásokat alkalmazzák. Figyelembe kell venniük azt a tényt is, hogy az IT-szakemberek között alacsonyabb a munkanélküliség (körülbelül 5 százalékponttal), mint az országos munkanélküliségi ráta, illetve, hogy az IT-szakemberek álláskeresési stratégiái némileg eltérnek a hagyományos álláskeresési szokásoktól. Ők ugyanis nehezebben mobilizálhatóak és nehezen váltanak munkahelyet. A Profession.hu kutatása szerint minden második IT-s munkavállaló (55 százalék) akkor teszi meg az első lépést egy új állás felé, ha úgy érzi, hogy gond van a munkahelyén. Sőt, minden tizedik IT-s megvárja, amíg elbocsájtják munkahelyéről és csak azután néz állás után. Az aktívan állást kereső informatikusok a szakmabeliek egyharmadát teszik ki mindössze.

Informatikai közösségi portál

„Mindezek miatt az informatikai szakemberek toborzása komoly nehézséget jelent a vállalkozások számára, a munkaadóknak már szinte közelharcot kell vívniuk az IT-szakemberek megnyeréséért. Egy-egy pozíció meghirdetését nem elég nagyon alaposan megfogalmazni, azt is meg kell gondolni, hogy hol éri el a munkaadó a keresett szakembert. A hagyományos hirdetési csatornákon kívül a szakmai fórumok használatát ma már mi is nélkülözhetetlennek tartjuk” – értékelte az értékesítési vezető

A hatékonyabb szakember-közvetítés érdekében döntött úgy a Profession.hu, hogy IT-szakmai portállal működik együtt. Stratégiai megállapodást kötött az it2it.hu-val, hazánk leglátogatottabb informatikai közösségi portáljával. Az állásportál ezzel elérheti, hogy az oldalán megjelenő munkaerő-keresletet összehozza a kínálattal.

Az it2it.hu IT-szakemberek és cégek számára készült állás és szakmai kapcsolatépítő portál. Adatbázisa jelenleg 17 000 informatikus és vállalalat kompetenciaalapon felépített profilját tartalmazza, így gyakorlatilag a teljes hazai IT-piacot reprezentálja.

TÖBB EZER ÁLLÁSHIRDETÉS A PROFESSION.HU-N. KATTINTSON!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.