Pénzügy

A 40 feletti álláskeresőket célozzák

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2012. 01. 11. 11:50

A képzetleneknek és a 40-50 évesnél idősebbeknek a legnehezebb elhelyezkedniük. Ezen próbál változtatni az egyik fővárosi intézmény.

Korábban a témában:

Informatikai tanfolyamot indít 40 éven felüli regisztrált álláskeresőknek és a tartósan inaktívaknak január 23-án a Budavári Művelődési Ház. A munkaerő-piaci visszatérést segítő képzés egy kétéves projekt része, amelyre az intézmény az Új Széchenyi Terv keretében nyert uniós és állami támogatást. Az ingyenes programra regisztrált álláskeresőket és a tartósan inaktívakat várnak.

A 40, de főleg az 50 év feletti korosztály tagjai az iskolai tanulmányaik során sohasem találkoztak a számítástechnikával, ezért nagy hátránnyal indulnak az állásinterjúkon. A 90 órás, nappali képzés éppen ezért az alapokkal, egészen pontosan a gép bekapcsolásával kezdődik. A tanfolyam során a résztvevők lépésenként szerezhetnek korszerű informatikai tudást az operációs rendszerekről, a levelezésről, az irodai programcsomagokról és az internetes kommunikációról. A tanfolyam nincs I. kerületi lakcímhez vagy érettségihez kötve, vagyis bárki jelentkezhet, akár általános iskolai végzettséggel is január 19-ig – mondta Marsi László, a Budavári Művelődési Ház igazgatója.

Az intézmény tavaly az Új Széchenyi Terv keretein belül a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) egyik pályázatán nyert csaknem 25 millió forintot. Ez tette lehetővé, hogy bővítsék a szolgáltatásaikat, így a közművelődési feladatok mellett két tanfolyam és négy felnőttképzési programot is elindíthatnak.

Még többen lehetnek

Az idősebb munkavállalók csoportjára egyébként is kiemelt figyelmet fordít a kormány, ugyanis ez a korosztály a regisztrált álláskeresők igen nagy hányadát adja – írta korábban az MTI. A foglalkoztatásukra 17 milliárd forintot különítettek el a TÁMOP-projektből.

Azoknak a rokkantnyugdíjasoknak, akiket a felülvizsgálatok során alkalmasnak találnak a munkavégzésre, újra dolgozniuk kell majd. Emiatt pedig növekedhet a munkanélküliség ráta. A rokkantnyugdíjasok több mint 80 százaléka 50 év fölötti. Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság 2010-es statisztikája szerint a legnépesebb korcsoport az 1950-1954 között születetteké a rokkantnyugdíjasok között: 155 ezernél is többen vannak.

Az előző tandolyam sikeres volt

„Az első tanfolyamot tavaly novemberben a gyesen, gyeden lévő kismamáknak, valamint a regisztrált álláskeresőknek indítottuk. A 20 fősre tervezett CMS-menedzser képzésre másfélszeres volt a túljelentkezés, ezért előzetes szintfelmérés után alakult ki a végleges létszám. Mivel a program sikeres volt és az interneten található weboldalak dinamikus fejlődése is indokolja, a résztvevők már érdeklődnek egy esetleges haladó csoport indításáról” – tette hozzá Marsi László.

A tanfolyamok mellett a szakértők rendszeresen tartanak pályaorientációs és pályakorrekciós, valamint álláskeresési tanácsadásokat is. Januárban az életrajzírás, a kisgyerekes anyák elhelyezkedési kérdései, valamint az önismeret és az álláskeresés kapcsolata került szóba. A csoportos tanácsadás mellett lehetőség van egyéni konzultációt is kérni a szakemberektől.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.