Pénzügy

Milyen karrier vár 2012 első babájára?

Műszaki szakember lesz, többször elutazik Brazíliába, és családja körében ünnepli 2100 szilveszterét – akár még ez a forgatókönyv is megvalósulhat. Pénzügyi szakemberek az újév első perceiben született kisfiú elképzelt életútját alkották meg.

Az Allianz vezetői eljátszottak a gondolattal, hogy milyen életútra, karrierre számíthat 2012 első újszülöttje. A legfrissebb demográfiai adatok alapján a várható életkora 70,5 év lehet, ami 7,6 évvel kevesebb, mint lány kortársaié. (Összességében a várható átlagéletkor 74,3 év Magyarországon, mely egyike a legalacsonyabbaknak az Európai Unióban.) Az azonban, hogy újszülöttünk ténylegesen mennyi ideig él majd, többek között az orvostudomány fejlődésétől, az életkörülményeitől és végül, de nem utolsó sorban az életmódjától is függ.

Életének első három évét újszülöttünk a szülei védőszárnyai alatt tölti majd, melynek során mindenekelőtt az anya foglalkozik a gyerekkel. 2015-től óvodás lesz, 2018-ban pedig megkezdi az iskolát. A már évek óta csökkenő születésszám miatt az osztályok egyre kisebbek lesznek, így nem minden településen lesz általános iskola. A felső tagozatos életkor elérésekor a nyolcosztályos gimnázium mellett döntenek. Osztálytársainak majdnem a fele ezt az utat választja.

Többen mennek nyugdíjba, mint ahányan munkába állnak

Az érettségi bizonyítvány megszerzése után bejut az egyetemre. Ekkor 2030-at írunk. Hazai intézményben kezdi meg a tanulmányait, műszaki tudományos szakirányon. A későbbi munkalehetőségekre való tekintettel spanyol és portugál nyelvtanfolyamokra jár, hiszen Latin-Amerika világviszonylatban a legerőteljesebben növekvő régiók közé tartozik.

Németországban és az USA-ban töltött külföldi egyetemi szemeszterek után az immár fiatal férfivé cseperedett fiúcska öt évvel később mester fokozattal fejezi be tanulmányait. Mielőtt azonban munkát keresne, régi álmát váltja valóra: néhány hónapra Brazíliába utazik.

Európában a demográfiai csúcs gyermekei, az úgynevezett „erős generáció” időközben elérte a nyugdíjkorhatárt, és évről évre többen mennek nyugdíjba, mint ahányan utánpótlásként munkába állnak. Éppen ezért tanulmányai végeztével és Latin-Amerikából való visszatérését követően egykori újszülöttünk előtt minden ajtó nyitva áll. Első állását 2036-ban kapja meg egy német vállalatnál, amelyet egyetemi tanulmányai alatt gyakornokként már megismert. Három évvel később munkaadója Brazíliába küldi.

Harmincas éveinek közepén a fiú elfogadja a magyar konkurencia jól fizető állásajánlatát. A vállalat ugyan kisebb, azonban szintén kitűnő szociális juttatásokat biztosít, mint például ingyenes gyermekfelügyeletet, vállalati önkéntes pénztári tagdíj átvállalását és továbbképzési lehetőségeket. A lényeg azonban az, hogy a munkavégzés helye – legalábbis egyelőre – Magyarország. A fiatalember időközben már megnősült, és az első gyermeküket várják. A növekvő piacok felé való terjeszkedésnek köszönhetően az elkövetkezendő években gyakran dolgozik Törökországban, Tunéziában és Egyiptomban. A család azonban Magyarországon marad, mivel a felesége jól fizető állást talált, és gyerekük iskolába megy.

2055-ben kap egy ajánlatot, hogy Latin-Amerikában egy új kirendeltséget építsen fel. Az egyedüli gyerekük időközben már kirepült, egyetemre jár, ezért a férfi úgy dönt, hogy elfogadja az ajánlatot. Házastársa vele megy. Szülei azonban egyre betegebbek. Hosszas keresgélés után végül találnak egy képzett idősgondozónőt, aki naponta egyszer felkeresi és gondozza a szülőket.

Aktív nyugdíjasévek

Az alacsony születésszám és a növekvő életkilátások miatt kénytelenek voltak a nyugdíjkorhatárt 70 évre emelni, így a történet főszereplője 2082-ben mehet nyugdíjba. Ám ekkor sem tétlenkedik, hanem egy kétéves tanácsadói szerződéssel a zsebében hagyja el a munkaadóját. Az Allianz szakemberei szerint ez a legtöbb vállalatnál bevett gyakorlattá válhat addigra, hiszyen ily módon nemcsak a tapasztalt munkatárs szaktudását tudják hasznosítani, hanem a tudás átadást is a fiatalabb generációnak.

Mivel nem szeretnének a saját gyermeküknek a terhére lenni, ezért 2012 elő újszülöttje és felesége öt évvel később úgy döntenek, hogy egy idősek otthonában lévő lakásba költöznek. Itt nemcsak vásárlási lehetőség, számos napi szükségleti cikket árusító üzlet, és sportlétesítmény van, hanem ambuláns gondozói szolgálat, valamint ápolási intézet is. Mivel felesége időközben sokat betegeskedik és a férfi is néhány időskori egészségügyi problémával küzd, ezért a külföldi utak ritkábbak lesznek, ezzel szemben egyre gyakrabban kirándulnak a környéken. 2100 szilveszterét és a 88. születésnapját családjával együtt ünnepli meg.

(Az Allianz elemzésében kitér arra, hogy ez természetesen egy fikció, elképzelt történet. A benne szereplő prognózisok a vezetőség jelenlegi elképzelésein és feltételezésein alapulnak. Emellett tartalmaz ismert és nem ismert kockázatokat, bizonytalan tényezőket – emiatt a jövőre vonatkozó kijelentések, a tényleges eredmények, a teljesítmények vagy az események lényegesen eltérhetnek a sugalltaktól.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik