Pénzügy

Ennyi lesz a minimálbér

93 ezer forint lesz a minimálbér és 108 ezer forint a bérminimum, a bérkompenzációból pedig öt százalékot a cégeknek kell állni.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) mai ülésén eldöntötték, mennyi lesz a jövő évi minimálbér és bérminimum, és tárgyaltak a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez kérhető állami bérkompenzációról is.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Czomba Sándor az ülés után elmondta: 93 ezer forintra emeli a kormány a minimálbért. Ez 0,5 százalékos nettóbér emelkedést jelent. A garantált bérminimum 108 ezer forint lesz, ami nettó 0,3 százalékos emelkedést jelent.

A kormány úgy érzékelte, hogyha ennél magasabb minimálbér és bérminimum emelést írtak volna elő akkor az foglalkoztatási problémát okozott volna. Az államtitkár elmondta, a kormány szerint a bérekkel kapcsolatos jövő évi változások (minimálbér, bérminimum, bérkompenzáció) nem csökkentik, és nem is növelik a foglalkoztatást.

A bérkompenzációnál 5 százalékos kompenzációt várnak el a munkaadóktól, s csak az ezen felüli részt állja az állam. A munkáltató csak akkor kaphat bérkompenzációt, ha minden olyan dolgozójánál biztosítja a nettó bér megtartását, akinél csökkenés lenne az adójóváírás kivezetése miatt. A bérkompenzáció összegét a fizetendő munkáltatói járulékból (amit jövőre szociális hozzájárulási adónak hívnak) vonhatják majd le a cégek.

A NGTT ülésén konzultációkat folytattak arról is, hogy hogyan lehetne technikailag megvalósítani a bérkompenzációt, de konkrét példákat nem akart említeni az államtitkár. Azt viszont elmondta, hogy még ma is érkezett munkaadói oldalról javaslat.

Ha a munkaadó csak a dolgozók kétharmadánál kompenzálja az adójóváírás megszűnése miatt kieső bért, akkor nem jár az állami bérkompenzáció, viszont a közbeszerzési és más pályázatokból nem zárják ki a céget.

Újságírói kérdésre, hogy vajon elbocsátás árán megfelelhet-e majd egy cég a bérkompenzációnak, azt mondta az államtitkár, hogy az ilyen kiskapukat bezárnák. Így nem spórolhatnak a munkáltatók, s ez a bérkompenzációt szabályozó kormányrendeletben is benne lesz. Konkrétumokat azonban nem árult el, csak annyit mondott: szabályozzák, hogyan kell az állományi létszámot szinten tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik