Pénzügy

Rabszolgahajcsárok lepték el a teret

Tízmilliók dolgoznak világszerte tisztességtelen feltételekkel, embertelen körülmények között, törvénytelenül, éhbérért. A világméretû problémára ma, a tisztes munka világnapján hívják fel a figyelmet a szakszervezetek – több rendezvényt is tartanak országszerte.

A szakszervezetek és más társadalmi szervezetek minden év október 7-én tartják meg a tisztes munka világnapját, ebbõl az alkalomból világszerte a tisztességes és méltányos munkához való hozzáférést követelik minden ember számára, valamint olyan feltételek megteremtését, hogy a dolgozó emberek ne kényszerüljenek méltánytalanul a feketegazdaságba.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) hazánkban immár negyedik alkalommal rendez különféle akciókat ezen a napon. Idén a világnap alkalmából több rendezvényt tartanak Budapesten, de más településeken is.

Rabszolga lesz minden munkás?

A LIGA Szakszervezetek látványos akcióval készül a tisztes munka világnapjára: a Széll Kálmán (leánykori nevén Moszkva) teret rabszolgahajcsárok és a „ma munkavállalóiból” lett „holnap rabszolgái” lepik el délben. Az akciót a munka törvénykönyve tervezett intézkedései ellen szervezték, amelyek szinte rabszolgasorsba taszítják a magyar munkavállalókat és ellehetetlenítik a szakszervezetek mûködését. A cél a törvényhozók figyelmének felkeltése volt a tisztességes foglalkoztatás megteremtésének fontosságára, a munkavállalói jogok megõrzésére.
Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

A Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma (SZEF) közszolgálati találkozót szervez pénteken, amire meghívtak 3 minisztert és 1 államtitkárt (Navracsics Tibort, Réthelyi Józsefet, Pintér Sándort, valamint Czomba Sándort), hogy az összes olyan tárca vezetõjével találkozhassanak, amelyekhez a konföderációhoz tartozó ágazati szakszervezetek tartoznak. A résztvevõk eszmét cserélnének az önkormányzati reformról, az átalakításról, megtárgyalják, hogy ez a munkavállalókat hogyan érintheti. Egyebek között szó lesz az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, a rendvédelem, de még a nyugdíjrendszer változásairól is.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) élõ Capitaly-társasjátékot tervezett a Nyugati térre, ám a résztvevõk betegsége miatt a rendezvény végül elmarad – közölte a konföderáció az fn.hu-val. A háromoldalú játékban a munkavállalókat, a munkaadókat, illetve a kormányt megszemélyesítõ élõ figurákkal játszottak volna. A szakszervezet szerint szükség lenne a megszüntetett Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) munkájára, a háromoldalú konzultációra a munka világának szereplõi között.

Esztergomban hídséta, Veszprémben útlezárás

Nemzetközi szolidaritási sétával tiltakoznak október 7-én délután 3 órakor a magyar, a cseh, a szlovák és az osztrák vegyész szakszervezetek küldöttei Esztergomban, a Mária Valéria hídon, a kedvezõtlen munkakörülmények, a növekvõ munkanélküliség, az egyre nagyobb méreteket öltõ feketemunka, valamint a magyar új munka törvénykönyvében tervezett változtatások ellen. A tüntetésen beszédet mond Juraj Blahák, a Szlovák Vegyész és Villamos-energiai Szakszervezet elnöke, valamint Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (VDSZ) elnöke, aki a felszólalásában számon kéri a kormánytól a beígért 1 millió munkahely megteremtését. Tiltakozik a szegényeket kedvezõtlenül érintõ adótörvények, a munkahelyek megszüntetése, valamint az érdekvédõk kihagyásával hozott intézkedések ellen. A nemzetközi szakszervezetek kiemelt figyelemmel kísérik a magyar problémákat, valamint az érdekvédelmi szempontból kedvezõtlen döntéshozói gyakorlatot, s szolidárisak a magyar munkavállalókkal. A felszólalások után a rendezvény résztvevõi „A partnerség és a szolidaritás jegyében” békés, figyelemfelkeltõ sétát tesznek a hídon.

Flashmob a feketemunka ellen



Az MSZOSZ demonstrációi miatt október 7-én félpályás útlezárás lesz Veszprémben. A munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer tervezett módosítása, a korkedvezményes nyugdíjak megvonása, valamint az OÉT megszüntetése ellen tüntetnek a tisztes munka világnapján – írja a Vehir.hu. Pénteken 6.30-tól 18.30-ig az Óváry Ferenc utca Petõfi Színház elõtti útszakaszán kell forgalomlassításra számítani. A demonstrációt a rendõrség biztosítja, és egyben kéri a közlekedõket, hogy a várható torlódások miatt lehetõleg kerüljék el az említett útszakaszokat.

 

A világnap idei nemzetközi prioritásai

1. A pénzügyi piacok szabályozására irányuló kampány a pénzügyi tranzakciós adó – Financial Transaction Tax – bevezetésének támogatására. (Mint arról már korábban az fn.hu beszámolt: ettõl az adótól az Európai Bizottság azt várja, hogy a pénzügyi szektor méltányosan járuljon hozzá a gazdasági válság költségeihez.)

2. Kiemelt célként kezelik az úgynevezett „precarious work”, azaz a bizonytalan munkafeltételek problematikáját. Az atipikus foglalkoztatás formái a gazdasági válság hatására igencsak elterjedtek világszerte. Ezekbõl a munkaszerzõdésekbõl gyakran hiányzik a szociális védelem, és csorbulnak a munkavállalók jogai is. Egyre inkább az erõteljes munkahelyi bizonytalanság, alacsony bérek, hiányos munkaegészségügyi és munkabiztonsági feltételek jellemzik az efféle foglalkoztatást.

3. A német Deutsche Telekom leányvállalata, a T-mobile USA körül már hónapok óta zavarosak a körülmények, ugyanis az amerikai munkáltató többször is megtagadta, hogy munkavállalóik szakszervezetet alakítsanak. A Deutsche Telekom világszerte 250 ezer embert foglalkoztat. Az 38 ezer munkavállaló, akik az USA T-Mobile leányvállalatnál dolgoznak, a Deutsche Telekom teljes bevételének 24 százalékát állítják elõ. A német anyavállalatnál megilletik a szakszervezeti jogok a munkavállalókat, az USA-ban viszont azt sem engedik meg nekik, hogy szakszervezetekrõl beszéljenek a munkahelyükön. Az ottani munkavállalók megfélemlítésben vannak, de nem adják fel a szakszervezeti jogokért folytatott harcot. Az ITUC, az AFL-CIO (szakszervezetei konföderáció az USA-ban) és a német DGB szakszervezetei konföderáció is kiveszi a részét a kampányból és arra kérik a szakszervezeteket világszerte, hogy hívják fel a figyelmet problémájukra a világnap alkalmából.

Mi az a tisztes munka?

A tisztes munka koncepcióját a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Office – ILO) vezette be – az ITUC kezdeményezésére – és kezdte el terjeszteni 1999-ben.
Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

A világnapon a szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek, embertelen körülmények között. 2011-ben 465 rendezvényt tartanak világszerte, 75 országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik