Pénzügy

Senki sem jár rosszul az új Mt.-vel?

A miniszterelnök új munka törvénykönyvérõl (Mt.) egyeztetett a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletének egy-egy szervezetével. A szakszervezet szerint eredményes volt a találkozó, ígéretet kaptak, hogy nem fognak csökkenni a bérek, és a szabadság rendszere is változatlan marad. A vállalkozók pedig kitüntetéssel jutalmaznák a fizikai munkásokat.

Munkaközpontú munka törvénykönyvére van szükség, amely megvédi a munkahelyeket, segíti az újak létrejöttét, védelmet biztosít a munkavállalóknak, és hozzásegít ahhoz, hogy a munka felértékelõdjön, a fizikai munkát megbecsüljék az országban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetést követõen újságíróknak. A miniszterelnök hangsúlyozta: az új munka törvénykönyve azért is szükséges, mert a jelenlegi nem segített abban, hogy Magyarország képes legyen elfogadható szinten tartani a munkanélküliséget, a munka társadalmi megbecsülése megmaradjon.

Orbán Viktor rámutatott, hogy a gazdasági átalakítás kulcspontja az adórendszer átalakítása, és elfogadva a munkaadók és munkavállalók álláspontját, amely szerint az adórendszer átalakításának úgy kell megtörténnie, hogy ne csökkenjen senkinek sem a jövedelme, jelezte: ennek megoldási lehetõségét a kormány szeptember 28-án véglegesíti. A miniszterelnök elmondta, hogy a találkozón felvázolta azt a horizontot, amelyben megoldást kell találni a gazdaság kérdéseire. A kormány olyan alapvetõ változásokat szeretne a véghezvinni Magyarországon, amelyet húsz év alatt nem tettek meg.

A miniszterelnök kiemelte: napirenden van az adórendszer, a nyugdíjrendszer megújítása, az új közoktatási és felsõoktatási, egészségügyi, közigazgatási, önkormányzati rendszer kialakítása, az új igazságszolgáltatási rendszer kiépítése, az ezeket megalapozó törvényeket az õsz során alkotják meg. Orbán Viktor tájékoztatása szerint fontos téma volt az egyeztetésen a feketegazdaság visszaszorítása, hiszen az alacsony és áttekinthetõ adórendszer esetében már elvárható, hogy mindenki fizesse be a közterheket. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, segítsenek a kormánynak abban, hogy az adózás megkerülésének kiskapuit be lehessen zárni.

A Liga egyeztetni akar a költségvetési csomagról

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést. Kiemelte: a miniszterelnök megerõsítette, hogy az új munka törvénykönyve bevezetése nem jelenthet a munkavállalók számára keresetcsökkenést. Beszámolója szerint egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozása az egész társadalom érdeke, a munkavállalók ehhez akkor képesek hozzájárulni, ha a munkavállalói biztonság adott.

A Liga elnöke elmondta: a szabadság rendszer nem változik a jelenlegi munka törvénykönyve szabályaihoz képest, a munkavállaló által „uralt” szabadság száma növekedni fog. Megállapodtak a túlmunka szabályozásában, és fontos, hogy a munkavállalói kártérítési felelõsséget korlátozták, továbbá a munkáltatói felmondásnál az elbocsátás indokának valóságát a munkaadónak kell bizonyítania. Megállapodtak abban is, hogy egy munkaadónál egy kollektív szerzõdést lehet kötni.

Fontosnak nevezte a Liga elnöke, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban a háromoldalú egyeztetéseken létrejött megállapodásokat a miniszterelnök nem írta felül. Az egyeztetési rendszerrel kapcsolatban Gaskó István közölte, hogy további átgondolásra van még szükség, a végleges formáció a következõ idõszakban alakulhat ki.

A Liga elnöke elmondta: jelezték a megbeszélésen, hogy a pénteken bejelentett költségvetési csomagról további egyeztetést igényelnek.

Demján kitüntetést adna a fizikai munkásoknak

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezetõ elnöke a találkozó után elmondta: a munkaadók erõs szakszervezeti mozgalomban, az érdekegyeztetésben és rendszeres párbeszédben érdekeltek. Kiért arra, hogy a munkaadók támogatják, hogy a kismamák felmondási védelme alapvetõ legyen, és legyen munkaerõ-utánpótlás. A VOSZ ügyvezetõ elnöke elmondta: kérésük volt, hogy a termelésben részt vevõ fizikai munkások társadalmi megbecsülése érdekében legyen társadalmi kitüntetési rendszer számukra.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: szeptember 28-án dönt majd a kormány arról, és terjeszti be a palamentnek, milyen megoldási lehetõség legyen az adórendszer átalakítása során arra, hogy senki se járjon rosszul. Olyan, több elembõl álló kompenzációs rendszert építenek majd fel, amely garantálja azt, hogy egyetlen ember sem keressen kevesebbet az adórendszer átalakításával, mint korábban.

A minimálbérrendszer alakulásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a minimálbér-emelésnek elviselhetõ keretek között kell maradnia, olyan minimálbér-emelést, amely gyárbezárásokkal, vállalkozások megszûnésével jár, nem szabad vállalni. Fontosnak nevezte, hogy a minimálbér emelésének mértékérõl meg tudjanak állapodni az érintettek. A részleteket a gazdasági minisztérium mutatja be – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik