Pénzügy

Sok ezer ember dolgozhat közmunkásként

A 26 bevont kistérség közül elsõként a fehérgyarmatiban indul el a következõ hetekben a több ezer embernek munkát adó Start munkaprogram. A közmunkások a mezõgazdaságban dolgozhatnak, de szemétszedésre is küldhetik õket.

Az ország 525 települését érintõ, kísérleti jelleggel bevezetendõ kistérségi mintaprojekt kezdetén mintegy 3000 ember számára biztosítanak napi 8 órás foglalkoztatást – mondta Papp Károly, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatásért felelõs helyettes államtitkára, hozzátéve, hogy az elõkészítési munkák minden kistérségben megkezdõdtek.

A hét elembõl álló program elsõsorban a mezõgazdasági tevékenységekre, így az állattenyésztésre és növénytermesztésre fókuszál, emellett földutak és patakmedrek rendbetételében, belvízelvezetõ rendszerek karbantartásában, illetve illegális hulladéklerakók felszámolásában is részt vesznek a foglalkoztatottak – írta a távirati iroda. Az önkormányzatok és a közintézmények fûtésének biztosítására biomassza kazánprogram indul, központi szervezésben pedig a közutak rendbetétele és karbantartása is elkezdõdik a térségekben – tette hozzá Papp Károly.

Az elõkészítési munkák minden kistérségben megkezdõdtek, elsõként a Fehérgyarmat vonzáskörzetében lévõ 46 településen, összesen 1074 ember bevonásával indulhat el hamarosan a foglalkoztatás. A helyi program lebonyolítására erre az évre csaknem 450 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelybõl a foglalkoztatottak munkabérét és annak járulékait, illetve az eszközöket finanszírozzák.

Az országosan bevont települések csaknem negyede Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol a fehérgyarmatin kívül további öt kistérség csatlakozhat a mintaprogramhoz – emelte ki a helyettes államtitkár. Más jellegû mintaprojektek is elindultak az országban: Hevesben erdõtelepítési, Dombrád térségében kerékpárút-építési, az államhatár mentén pedig határjelek és határnyiladékok tisztítására irányuló programok kezdõdtek – közölte a helyettes államtitkár.

Az állami cégeknél kétszer annyi közmunkás lesz

A Nemzetgazdasági Minisztérium által az év elején elindított közfoglalkoztatási programba szeptember elejéig 206 ezer embert vontak be – jelezte Papp Károly. Közlése szerint a költségvetés tervezésével párhuzamosan elkezdõdött a 2012-es Start mintaprogram kidolgozása, az állami cégek pedig megduplázzák a közfoglalkoztatásba bevonható foglalkoztatotti létszámot. Jelen mintaprojekt eredményeinek függvényében, szintén jövõre indulhat el egy mezõgazdasági program, amely 94 halmozottan hátrányos helyzetû kistérséget érint – fûzte hozzá a helyettes államtitkár.

Bodnár Gáspár, a Felsõ-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje az MTI-nek elmondta: a dombrádi térségben zajló mintaprojekt keretében a Tisza töltésén két kilométer hosszan épül ki úgynevezett koronaburkolat, amely egyszerre szolgálja majd az árvízvédelmi és közlekedési célokat. Az igazgató tájékoztatása szerint az építkezésen naponta 120 ember dolgozik, a kiadások finanszírozására 40 millió forint állami támogatást kapott a környezetvédelmi szervezet.

47 ezer forint a nettó bér

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfõn a Parlamentben, az országvédelmi akcióterv egyik fejezeteként beszélt a Start-munkaprogramról. A kormányfõ kifejtette: ha sikeres lesz az idei próba a közmunkaprogramban, akkor jövõre az tömegessé válhat, mégpedig elsõsorban a mezõgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál.

“Munkát kínálunk mindenkinek, aki munkaképes” – mondta. Közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt. A megújuló Magyarországon nincs helye a “fekete alkalmazásnak”, mindenkinek el kell tudnia számolnia a munkaidejével – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mint arról az fn.hu már beszámolt: a Start-munkaprogramban résztvevõk közfoglalkoztatottak, ezért bérüket egy kormányrendelet állapítja meg, amely 2011. szeptember 1-je napjától hatályos. Szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylõ munkakör betöltése és teljes munkaidõ teljesítése esetén a havibér bruttó 57 ezer, azaz nettó 47 100 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik