Pénzügy

Jobb fõnökre vágyunk

admin
admin

2011. 09. 06. 16:10

Milyen az ideális fõnök? – tette fel a kérdést az egyik állásportál a látogatóinak. A nem reprezentatív kutatás eredményei alapján kijelenthetõ: a fõnõk szakértelme a legfontosabb, a hozzá nem értése pedig a legbosszantóbb vezetõi tulajdonság a munkavállalók szerint.

A fõnök szakértelme a legfontosabb az alkalmazottaknak, a válaszadók 87 százaléka ezt jelölte meg ugyanis a legfontosabb fõnöki tulajdonságnak. A megfelelõ hozzáértés olyan tulajdonságokat elõz meg, mint például a reális és tárgyilagos értékelés – ez a Profession.hu kérdõívét kitöltõk több mint háromnegyede szerint elengedhetetlen vezetõi erény. A készség az oktatásra és fejlesztésre, valamint a képesség a munka és a személyes kapcsolatok szétválasztására a válaszadók 67-67 százaléka szerint a jó vezér ismérve.

Érdekes, de a munkavállalóknak legkevésbé a fõnök által tanúsított empátia a fontos. Csupán a kitöltõk 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez kell ahhoz, hogy elégedett legyen a fõnökével. A kreativitás és annak elismerése is hasonlóan kevésbé rangos helyen szerepel az alkalmazottak preferencia-sorrendjében.

A válaszadókat leginkább az zavarja, ha fõnökük szakmailag alkalmatlan feladata elvégzésére. Ez a férfiakat jobban bosszantja, mint a nõket.

Összességében elmondható, hogy a fõnökök készségei és képességei általában elmaradnak az alkalmazottak elvárásaitól, s a legnagyobb hiányosságok az ösztönzés és az emberi kapcsolatok építése területén jelentkeznek.

A két héten át zajló kutatásban 371 fõ vett részt. A kérdõívet kitöltõk többsége (60 százaléka) nõ volt. Leginkább a 18 és 50 év közötti, városi, illetve fõvárosi (52% budapesti lakos), felsõfokú végzettséggel rendelkezõ, és éppen munkahely-váltás elõtt álló emberek adtak választ.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.