Pénzügy

Elküldték? Lépjen elseje elõtt!

Aki még augusztusban munkanélküli segélyt igényel, annak még a jelenlegi, kedvezõbb szabályok szerint folyósítják majd. A szeptember elsején vagy utána támogatást igénylõk már sokkal rosszabbul járnak - a jelenleg is nyomorúságos szintû ellátásból még baltával faragnak.

Szeptember elsejétõl drákóin szigorodnak a munkanélküli segély folyósításának szabályai, rövidül a jogosultsági idõ, csökken a segély összege. Aki még augusztus 31-ig benyújtja a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi központnál a kérelmét a munkanélküli segélyre, még a jelenlegi – kedvezõbb – szabályok szerint kapja majd a támogatást – derül ki a kormánytöbbség által elfogadott jogszabályból.

Nem érdemes tehát „tötyörögni” annak, akit már elbocsátottak, inkább siessen a kérelem benyújtásával. Még akár akkor is, ha a munkaadó még nem adta ki az igényléshez szükséges dokumentumokat, mivel azt késõbb „hiánypótlás” keretében orvosolni lehet. A lényeg, hogy az elbocsátott még augusztusban beadja a kérelmet.

Az új, legfontosabb részeit tekintve szeptember 1-jétõl hatályos jogszabály szerint a munkanélküli segély (álláskeresési járadék) az átlagbér 60 százaléka, legfeljebb a minimálbér lehet (idén 78 ezer forint). A folyósítás maximális idõtartama 90 nap.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint sem lehet a munkanélküli segélybõl kifejezetten nagy lábon élni, sõt, valójában kilátástalan a megélhetés a támogatásból. A járadék az elsõ 3 hónapban a bruttó bér 60 százaléka (csakúgy, mint az új rendszerben), a maximális összeg 93 600 forint. A folyósítás második felében – ami legfeljebb 6 hónap lehet – a segély összege 46 800 forint. Szeptember elsejétõl ebbõl a nyomorúságos ellátásból is sokat lefaragnak majd.

Nemcsak a jogosultsági idõ maximális hossza csökken 90 napra, hanem a számítás módja is szigorodik, az eddigi 5 helyett 10 „járulékbefizetett” nap ér egy segélyes napot. Kiesnek a munkanélküli ellátás körébõl azok, akik – a ledolgozott napjaik alapján – álláskeresési járadékot nem, de álláskeresési segélyt kaphatnak a még hatályos jogszabályok szerint. Az álláskeresési segély azon típusa viszont megmarad, amelyre a nyugdíj elõtt állók jogosultak jelenleg is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik