Pénzügy

Már kevesebbet dolgozunk feketén

Csökkent a feltárt feketefoglalkoztatás az első félévben Magyarországon. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései csaknem 7500 munkavállalót érintően tártak fel munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzést, míg a tavalyi első hat hónapban több mint 19 ezer dolgozót alkalmaztak feketén.

2011. első félévében a munkaügyi hatóság 11 481 munkáltatót ellenőrzött, és a vizsgálatok a munkáltatók 42 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzésbe
bevont munkavállalók (105 720 fő) 42 százalékát érintették.

Ezek a jogsértési arányok kedvező változást jeleznek: 2010 azonos időszakában a munkaadók felénél találtak jogsértést az alkalmazottak 52 százalékát érintően.

A 2011. első félévében feltárt jogsértéseket elkövető munkáltatók közül 3 326 vállalkozással szemben alkalmazott a munkaügyi hatóság munkaügyi bírságot – azaz a szabálytalan munkáltatók több mint kétharmadával szemben – összesen 710,8 millió forint büntetést szabott ki.

A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó munkáltatók ellenőrzési aránya a tavalyihoz képest nem változott (11 százalék maradt). Ez az ágazat foglalkoztatta 2011. első félévében a feketemunkások legnagyobb részét, közel 40 százalékát. Idén január-júniusban a feketemunkások csaknem ötöde, 19 százaléka esett az építőipari vállalkozásokra, összhangban azzal, hogy az ellenőrzések 14 százaléka az építőiparban volt. Ez 2010. első félévéhez képest csökkenést jelent, ami összefügg a válság által jelentősen sújtott építőipar helyzetével.

A kötelező legkisebb munkabér szabályainak nyílt megsértése változatlanul ritka, de az írásba foglalt, visszaellenőrizhető tartalmú bérelszámolás biztosításával kapcsolatos hiányosságok, valamint a határidőben történő bér és pótlékfizetéssel összefüggésben megállapított jogsértések mértéke elérte az összes szabálytalanság 22 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik