Pénzügy

Akik csak pénzért tanulhatnak

Keddig, augusztus 9-éig lehet a pótfelvételizni a felsőoktatásba. Egy ember most már csak egyetlen intézményt és szakot jelölhet meg. Az összes meghirdetett képzés költségtérítéses: vannak felsőfokú szakképzések már szemeszterenként 70 ezer forintért, vannak viszont olyanok is, amelyekért félévente akár egymillió forint feletti összeget is fizethetünk.

Az idei évben 44 egyetem és főiskola nyújt pótfelvételi lehetőségeket több száz szakon. Csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt egyetlen intézménybe sem. Szintén lényeges, hogy csak egy iskolába és egy képzésre lehet jelentkezni.

70 ezertől másfélmillióig

A felsőfokú szakképzéseknél egy félév 60 ezer és 150 ezer forint közötti összegbe kerül, ám a legtöbb ilyen képzésért 100 ezer forintot kell fizetni. Az alapszakoknál a legolcsóbb a Szent István Egyetem bölcsészkara, ott 81 ezer forintba kerül egy szemeszter a nappalisoknak, az Eötvös József Főiskolán pedig minden alapképzés egységesen 105 ezer forint. A Debreceni Egyetemen a jogászképzés nappalin 165 ezer forint, levelezőn viszont „olcsóbb”, 135 ezer félévente. Ugyanez a szak a Károli Gáspár Református Egyetemen viszont 210 ezer forint.
70 ezertől másfélmillióig - Fotó: Kummer János / fn.hu

70 ezertől másfélmillióig – Fotó: Kummer János / fn.hu
Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola gazdálkodás és menedzsment alapszakjáért 687 500-ba, a Táncművészeti Főiskolán az angol nyelvű táncművész szakért 700 ezer forintot kóstál. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán azok tanulhatnak kameraman alapszakon, akik megfizetik félévente a 400 ezer forintot.

A legdrágább a Pécsi Tudományegyetem fogorvosképzése, 1,05 millió forintot kérnek szemeszterenként a diákoktól. Az orvosi szakok országszerte sokba kerülnek: a Semmelweis Egyetemen az általános orvosi egységes, osztatlan képzés „ára” 975 ezer, Pécsett ugyanez a szak 925 ezer, Debrecenben pedig 850 ezer forint. A Szegedi Tudományegyetemen nem hirdették meg a pótfelvételiben az orvosi, csak a fogorvosi képzést – ez utóbbi szemeszterenként 950 ezer forint.

Pótfelvételi 2011

– alapszakok és egységes, osztatlan képzések

– mesterképzések

– vizsgaidőpontok

(Forrás: Educatio Kft.)

A mesterszakok közül is dobogós a pécsi campus a legdrágább képzések között: a 1,5 millió forintba kerül az orvos-biotechnológus levelező szak. Ám ennek ellenére nem itt kell a legmélyebben a zsebébe nyúlnia a majdani hallgatónak. A Közép-európai Egyetem (CEU) mesterszakjai 1 512 500 forintba kerülnek egy félévre. Az CEU közlése szerint azonban az egyetemen saját képzés-támogatási és ösztöndíj-finanszírozási rendszert működtetnek, amely lehetővé teszi akár a teljes költségtérítés-mentességet, és havi ösztöndíjat is adhat. Idén például az újonnan felvett hallgatóknak kevesebb, mint 7 százaléka fizet teljes tandíjat – közölték az fn.hu-val.

Szegeden félmilliót kell fizetnie a költségtérítéses képzésen a leendő mestereknek. A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében egy furulyatanári mesterszakra járó hallgatótól egy félévben 400 ezret kérnek. A tanári mesterszakok egyébként nagy általánosságban nemigen haladják meg a 150-230 ezer forint közötti összeget szemeszterenként.

Csak egy helyre lehet jelentkezni

Az „rendes” felvételihez hasonlóan a pótfelvételi eljárásban is kétféleképpen nyújtható be a jelentkezés: papír alapú jelentkezési lapon vagy e-felvételivel. A jelentkezéshez csatolni kell a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat. A pótfelvételi jelentkezés határideje: 2011. augusztus 9., az eljárás alapdíja 5000 forint, amelyet csekken vagy banki átutalással lehet befizetni – olvashatjuk a Felvi.hu-n. A ponthatárok 2011. augusztus 29-én lesznek nyilvánosak, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

Érdemes figyelembe venni, hogy a pótfelvételiben meghirdetett képzéseken nem lehet alacsonyabb a ponthatár a 2011. július 21-én meghatározott ponthatárnál. (A 2011-es ponthatárok itt olvashatók.) Amennyiben az adott képzés eddig nem indult költségtérítéses finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alapképzési és egységes, osztatlan szakok esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzésben pedig 140 pontnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik