Pénzügy

Nem sztrájkolhatnak a mozdonyvezetők

Jogellenesnek mondta ki a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Mozdonyvezetők Szakszervezetének szeptember 8-ra és 29-re meghirdetett sztrájkját.

A szakszervezet a MÁV-Trakció Zrt.-nél mind a személy-, mind az áruszállítás területén beszüntette volna a munkát. Az eljárást a MÁV-Trakció indította a Mozdonyvezetők Szakszervezete ellen a sztrájk jogellenességének megállapítására. Egy másik, ugyancsak augusztus 1-jei nem jogerős végzésben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította a Mozdonyvezetők Szakszervezetének kérelmét is, hogy a bíróság mondja ki jogszerűnek a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-nél szeptember 8-9-re az árufuvarozás területén meghirdetett sztrájkot.

A szakszervezet július 26-án fordult a bírósághoz, amelyben kifejtette, hogy az áruforgalmazás területén nem szükséges megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, és annak megállapítását kérte, hogy a szeptember 8-9-re meghirdetett munkabeszüntetés jogszerű – írja a Szakszervezetek.hu.

A bírósági honlapon olvasható mindkét végzés megfogalmazza, hogy a sztrájktörvény alapján sztrájk olyan gazdasági és szociális érdekek megvalósítása végett kezdeményezhető, amelyek a munkaviszonnyal összefüggésben a kollektív munkaügyi vitában érvényesíthetők. Jelen esetekben a felek között nem folyt kollektív munkaügyi vita, ennek hiányában pedig nem hirdethető meg jogszerűen a sztrájk. A végzésekben szerepel az is, hogy szakszervezetnek a kormánnyal szemben van érdekeltségi vitája, de nem a sztrájktörvény, hanem a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló külön törvény szerint.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság július 27-ei nem jogerős végzésében megszüntette a Mozdonyvezetők Szakszervezete által a MÁV-Trakció Zrt.-vel szemben indított nem peres eljárását, amelyben a szakszervezet a szeptember 8-9-re meghirdetett munkabeszüntetéssel összefüggésben a még elégséges szolgáltatás megállapítását kérte a bíróságtól.

A bíróság honlapján kedden közzétett nem jogerős végzés szerint a szakszervezet által a jelen eljárásban megfogalmazott követelések tartalmilag megegyeznek azokkal, amelyek ügyében a Fővárosi Bíróság korábban már jogerősen döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik