Pénzügy

A takarítók megelőzték a politikusokat

admin
admin

2011. 07. 29. 09:43

Jobban becsülik a takarítókat, mint a parlamenti képviselőket a csehek - derült ki abból a csehországi felmérésből, amelyben évente megvizsgálják, mely foglalkozásoknak milyen a társadalmi elfogadottsága, megbecsülése. Európában évek óta a tűzoltókban bíznak leginkább az emberek.

A CVVM prágai közvélemény-kutató idei felmérésének csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményéből kitűnik, hogy a legnagyobb társadalmi elismerésnek az orvosok, a tudósok és az ápolók örvendenek. A negyedik helyen az egyetemi tanárok, míg az ötödiken az általános iskolás tanítók találhatók.

A felmérés során rendszeresen 26 szakma társadalmi elismerésének a sorrendjét kell a megkérdezetteknek felállítaniuk. Az utolsó öt helyen a következő foglalkozások találhatók: pap (22.), titkárnő (23.), miniszter (24.), takarító (25.), parlamenti képviselő (26.). A szakmák sorrendje jellemző a csehországi társadalmi helyzetre, közgondolkodásra. Míg az orvosok, tudósok és a tanítók presztízse tartósan nagyon magas, a parlamenti képviselők, miniszterek és a papok elismertsége, megbecsülése szintén tartósan nagyon alacsony.

Az egyházak feleslegesek?

Például az egyházakat a felmérés szerint a csehek többsége felesleges intézményeknek tartja, elutasítja kárpótlásukat is a volt szocialista rendszer idején elkobzott vagyonukért – írta a távirati iroda. A miniszterek és a parlamenti képviselők sem tartoznak a népszerű személyiségek közé, a felmérések azt mutatják, hogy a lakosság nagy része szerint nem a közt szolgálják, hanem elsősorban saját, illetve csoportérdekekkel törődnek.

A felmérés végén évek óta a takarítók helyezkedtek el, azonban a parlamenti képviselők idén rosszabb helyen végeztek. Szociológusok szerint a cseh lakosság többsége már megunta a politikusok állandó veszekedését, személyeskedését, illetve a következmények nélküli botrányokat és visszaéléseket. Ennek a hangulatnak a következménye, hogy az emberek nagyobb megbecsülésre méltatták takarítóikat, mint politikusaikat.

A tűzoltókban bízik leginkább Európa

Európa-szerte a tűzoltók iránt a legnagyobb a bizalom, hiszen a válaszadók 93 százaléka nagyon vagy eléggé bízik bennük. Portugália és Oroszország kivételével minden országban 90 százalék fölötti szavazatot kaptak – áll egy másik, a Reader’s Digest által készített felmérésben. Norvégiában van a szakmának a legnagyobb presztízse: ott a kutatásban résztvevők 98 százaléka bízik a tűzoltókban. Belgium, Csehország, Hollandia, Szlovénia és Svédország mellett Magyarországon is a szavazatok 96 százalékát kapták.

A lánglovagok mellett a pilótákban, a gyógyszerészekben, a tanárokban és az ápolónőkben bízunk. A lista utolsó két helyét a futballisták és a politikusok foglalják el. Európában nagyobb az elismertsége az orvosi és a rendőri munkának, mint Magyarországon, mi viszont jobban bízunk a bírókban, a papokban, a meteorológusokban és a pénzügyi tanácsadókban, mint a kontinensátlag.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.