Pénzügy

“Orbán bedobta a gyeplőt”

Ha a munka törvénykönyvének tervezett változásai megvalósulnak, akkor sokan el fogják hagyni az országot, az új jogszabály nem serkenti a munkahelyteremtést – állítják az ellenzéki pártok. Emellett felhívták a figyelmet: összefogásra és valós egyeztetésre van szükség. A hat szakszervezeti konföderáció már egységesen, közösen tiltakozik a törvénymódosítás ellen. A VDSZ pedig saját konzultációba kezdett.

Ha a nyilvánosságra került tervezetnek megfelelően változik a munka törvénykönyve (mt.), akkor a magasan kvalifikált munkavállalói réteg nagy valószínűséggel el fogja hagyni az országot – mondta Kaufer Virág az LMP és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) pénteki tárgyalását követő sajtótájékoztatón. A parlamenti képviselő kijelentette: attól még nem lesz több munkahely, hogy a kormány megkönnyíti a kirúgásokat. A tárgyalás eredményét ismertetve elmondta, egyetértettek abban, hogy „Orbán Viktor bedobta a gyeplőt, lemondott arról, hogy elérje az egymillió munkahelyet tíz év alatt”. A politikus szerint a kormányfő a tervezett változtatással a munkaadók egy részének, a nagytőkéseknek kedvezne, akikre rábízná a munkahelyteremtés minden felelősségét.

Kuti László, az ÉSZT elnökségi tagja a munkavállalói oldal képviselőjeként hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek akkor tudnak biztonságot nyújtani a munkavállalóknak, ha a döntéshozók tárgyalnak velük. „Nem ez történik, hanem levelező tagozaton kapunk egy elképzelést, aztán írjuk meg a véleményünket (…) vagy beépül vagy nem” – tette hozzá. Elemi érdeknek nevezte, hogy minden magyar állampolgár munkához juthasson, de mint mondta, ehhez szükség van a munkabiztonságra és az állandó párbeszédre.

Összefogásra van szükség

Szabó Zsolt, az LMP fejlesztéspolitikai szakszóvivője elképzeléseiket ismertetve azt mondta, szeretnék, ha a szakszervezetek összefognának és egymással, valamint a demokratikus parlamenti erőkkel is párbeszédet folytatnának, hogy valós alternatíva jöhessen létre a kormány politikájával szemben.

Az összefogás – úgy tűnik – megvalósul: közös tiltakozó nyilatkozatot adott ki a hat szakszervezeti konföderáció a munka törvénykönyvének tervezett módosítása miatt. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös kiáltványában egységes álláspontot közölt: „a tervezetben foglaltak elfogadhatatlanok, mert teljes mértékben kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat”. Emellett nyomatékosan felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdődjenek háromoldalú tárgyalások a témában.

A VDSZ közvetítő lenne

Széleskörű konzultációt hirdet a munka törvénykönyvéről a vegyipari szakszervezet, s a beérkezett írásos javaslatokat rendszerezve eljuttatja a döntéshozókhoz, vagyis minden parlamenti képviselőhöz. A szervezet azért döntött így, mert a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, konzultációra bocsátják a munkaanyagnak tekinthető tervezetet. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) nem érti, kivel, mikor, hol, hogyan akar konzultálni a kormány azok után, hogy szétverte az Országos Érdekegyeztető Tanácsot. A VDSZ azért vállalja a közvetítést, hogy a munkavállalók véleménye garantáltan célba érjen.

A vegyipari szakszervezet úgy döntött: azért, hogy a konzultáció helyszín, fórum és idő híján még véletlenül se maradjon el, a VDSZ e-mailben és levélben is – mail@vdsz.hu vagy a 1068 Budapest, Benczúr utca 45. címre – várja a dolgozóktól, civilszervezetektől és szakszervezetektől a tervezett törvénnyel kapcsolatos véleményeket.

Nevetséges a tervezet

A VDSZ elnöke, Székely Tamás sajnálatosnak tartja, hogy az új mt. tervezete tartalmilag pontatlan, felületes, fogalmazási- és helyesírási hibák miatt pedig számos ponton félreérthető, értelmetlen, sőt nevetséges – áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményükben. Ez utóbbira azt a meghatározást említi példának az elnök, miszerint „A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat.” Székely megjegyzi, a kormánypárt által utólag munkaanyagnak titulált tervezetben több hasonló pontatlanság is van, ezért komoly szakmai vitára egyszerűen alkalmatlan és főleg méltatlan.

A VDSZ ennek ellenére augusztus15-ig a véleményeket, hogy eljuttassa azt a döntéshozókhoz. A szervezet elküldi az eredményt az őszi nagy tiltakozó megmozdulásra készülő Akcióegységhez is, amelyhez a vegyipari ágazattal együtt eddig mintegy 50 tagszervezet csatlakozott.

MSZP: munkahelyteremtésre nem alkalmas

Az MSZP szerint Szijjártó Péter állításaival ellentétben az új munka törvénykönyvével az Orbán-kormány újabb társadalmi csoportokról mond le, és újabb lépést tesz a nyomor és a szegénység felé – mondta Korózs Lajos, MSZP elnökségi tagja az MTI-nek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön beszélt arról, hogy az új munka törvénykönyve lesz a kulcs ahhoz, hogy nőjön a foglalkoztatás.

A szocialista politikus szerint az Orbán-kormánynak nincs gazdaság- és foglalkoztatáspolitikája, cserébe a munkáltatóknak tesznek aránytalan gesztusokat. Korózs Lajos emlékeztetett rá, hogy bár az új kormány a ciklus végére 400 ezerrel több munkahelyet ígért, ehhez képest jelenleg a Bajnai-kormány idejéhez képest is 150-170 ezerrel kevesebb munkahely van ma Magyarországon.

Egy hete nyilvános

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken, a kormányzati honlapon hozta nyilvánosságra az új munka törvénykönyvéről szóló jogszabálytervezetét.

A miniszterelnök szóvivője csütörtökön azt mondta: folyamatosan érkeznek az észrevételek a tervezethez, a minisztérium javaslata ezek megfontolása után kerül a kormány elé. Korábban a Fidesz-frakció is jelezte, hogy ha szükségesnek látja, módosító javaslatokkal él majd az előterjesztés parlamenti tárgyalása során. (A reakciókat a munkatorvenykonyve@ngm.gov.hu címre várja a kormány.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik