Pénzügy

Milyen munkákat kínál Európa?

admin
admin

2011. 07. 28. 06:00

Az uniós országokban dolgozni szándékozók ma már elfogadják, hogy a sikeres elhelyezkedés alapfeltétele a szakképesítés és a nyelvtudás – derült ki egy felmérésből. Alapfokú nyelvtudás valóban mindenhová kell, még a biohaltenyésztő és a pulykafeldolgozó betanított munkásnak is. Külföldi munkák az fn.hu-n.

A külföldön állást keresők mintegy 70 százaléka a 35 év alattiak körébe tartozott, de a náluk idősebbek közül is sokan elhagynák az országot (10 százalék) a munka miatt. Főként a diplomások és a szakmával rendelkezők érdeklődnek a lehetőségek iránt, és úgy gondolják, hogy nyelvismeret nélkül nem érdemes elindulni – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és az EURES közös nemzetközi állásbörzéjén készült felmérésből.

A legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország volt. A válaszolók közül a legtöbben – hasonlóan a korábbi évekhez – a szálloda- és vendéglátóipar területén, számítástechnikai, műszaki, természettudományi területen, valamint építőipari, bányászati területen vállalnának külföldi munkát.

Építőipari állások

Ausztriába több építőipari szakembert keresnek az NFSZ honlapján keresztül. Négy hidegburkoló szakember például azonnali kezdéssel elhelyezkedhet, és 1820-2400 euró közötti bért kaphatnak a munkájukért.

Villanyszerelőt is keresnek nyugati szomszédunk munkaadói, itt a szálláshelyet kedvezményesen kapják a dolgozók, a keresetük azonban emiatt alacsonyabb: 1250 eurót kapnak egy hónapra. A jelentkezés folyamatos. Egy ácsnak nettó 1500 eurót kínálnak egy hónapra, de asztalosokat és ablakszerelő munkásokat is keresnek.

Mérnököknek osztrák és svéd munkák

Statikus mérnököket keresnek Burgenlandba, 2500 eurót kínálnak nekik. A munka augusztusban kezdődik, tehát már nem sok idő van a jelentkezésre.

Svédországba többféle mérnököt várnak, összesen 15 főt. Jelentkezni augusztus végéig lehet. Feltételként kikötik, hogy a kiváló angoltudás mellett hajlandó legyen a pályázó a svéd nyelv elsajátítására is. Négy városban lehet majd dolgozni: Gothenburgban, Stockholmban, Västeråsban és Trollhättanban.

Ipari, gyártó cégek lehetőségei

Hegesztőt várnak Ausztriába és Hollandiába is. A sógoroknál a kereset nettó 1250 euró lehet, a jelentkezéshez ki kell váltani az erkölcsi bizonyítványt is, a fapapucsok országában viszont gyakorlattól függően 7-12 euró órabér jár (havi 160 órával számolva 1120-1920 euró), a hollandok folyamatosan várják a jelentkezőket, 4 hónapos idősazki munkákat kínálnak. Hollandiába CNC programozókat is keresnek. Siemens, Fanuc, Heidenhain gépek kezelése a felafat, az alapbér 1500 euró, de a magasan képzett szakemberek ennél akár többet is kereshetnek.

Németországban gumiszerelőknek kínálnak állást, a munka 3 hónapos. A fizetés nettó 1000-1200 euró körül mozog, de a szállás ingyenes.

Mezőgazdasági munkák

Biohaltenyésztő cég Alsó-Ausztriában betanítható munkást keres. Az állás megszerzésének a feltétele, hogy a leendő alkalmazott érdeklődjön a halak, a haltenyésztés iránt. A fizetésről itt nem szólt a fáma.

Az Egyesült Királyságba egy pulykafarmra is keresnek munkatársakat. A fizetés itt 6,08 font/óra, és minimum 39 órát kell dolgozni hetente: így a havi kereset 950 font lehet (túlórák nélkül). Szállást biztosítanak, a munka leghamarabb október 29-én kezdhető el. Csak olyanok jelentkezését várják, akik jól bírják a szagokat és a vért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.