Pénzügy

Több ezer magyar munkást vár Ausztria

admin
admin

2011. 07. 04. 12:31

Hétezer magyar próbált szerencsét Ausztriában a május elsejei munkaerő-piaci nyitás óta - áll egy felmérésben. A Osztrák Szállodaszövetség szerint azonban még legalább ennyi vendéglátó-ipari és turisztikai szakemberre lenne szükség.

Azután, hogy május 1-jén Ausztria 8 új EU-tagállam számára is megnyitotta munkaerőpiacát, hétezer magyar állampolgár érkezett dolgozni az országba. Ám az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) felmérése szerint az osztrák szállodák számára egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Különösen a városi szállodák küzdenek nehézségekkel, hogy alkalmas munkaerővel töltsék fel a mintegy hatezer üres állást a nyári szezonban.

Az ÖHV tagjai, köztük a szállodaipar legnagyobb foglalkoztatói körében végzett felmérés szerint az osztrák városokban működő szállodák kétharmada számít arra, hogy az idei nyári forgalom meghaladja majd a tavalyit.

A felmérés arra is rámutat, hogy a szállodák 90 százaléka véli úgy, hogy ugyanolyan nehéz, vagy még nehezebb is lesz alkalmas munkaerőt találni, mint tavaly – amikor még a 8 új EU-tagállam állampolgárai számára nem volt szabad a munkavállalás az osztrák munkaerőpiacon.

A szállodák tartós és biztonságos munkahelyeket kínálnak a világ legnagyszerűbb pontjain – állítja Thomas Reisenzahn, az ÖHV főtitkára. A szállodaipar a lehetőségek széles tárházát nyújtja, nemcsak szobalányokat, hanem szállodaigazgatókat is keresnek, és például a szakácsok világhírű séfektől tanulhatnak – tette hozzá Norbert Lessing, a Hilton Hotels Austria vezérigazgatója.

2010-ben az osztrák szállodák 50 ezer munkahelyet kínáltak, ebből kilencezret a fővárosban, Bécsben. Jelenleg még 6hatezer üres álláshely vár betöltésre a vendéglátó- és turisztikai ágazatban, ebből csak Bécsben több mint ezer. Bár minden képesítési szinten kínálnak állásokat, a munkahelyek csaknem felének betöltéséhez semmiféle szakmai ismeret nem szükséges. Alapfokú német vagy angol nyelvtudás viszont minden esetben követelmény – mondja Reisenzahn.

Májusban az osztrák vendéglátóiparban 3266 magyar, 1033 szlovák, 523 lengyel és 380 cseh munkavállaló dolgozott, ami hozzávetőleg 25 százalékkal több mint az előző év májusában.

Hol kínálnak állásokat?

A következő top-hotelek és nemzetközi láncok keresnek jelenleg is személyzetet:
InterContinental Vienna
Le Méridien Vienna
Hotel Sacher, e-mail: personal@sacher.com
Vienna Marriott Hotel and The Imperial Riding School Vienna (Renaissance Hotels)
– Radisson Blu Hotels Vienna, e-mail: vienna.personell@radissonblu.com
Steigenberger Hotel Herrenhof Vienna
Hilton Hotels Austria

További betöltetlen állások a www.hogastjob.com címen találhatók, az ÖHV-taghotelek pedig itt érhetők el.

Online gyakorlati útmutató az ausztriai munkakereséshez, munkavállaláshoz és a mindennapi élethez a www.oehv.at/chance-oesterreich vagy a www.oehv.at/ausztriai-esely weboldalakon található.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.