Pénzügy

Nincs egyezség a kormány és a szakszervezetek között

Nem született megállapodás a kormány és a szakszervezetek között a hétfői tárgyaláson. Az egyeztetést később folytatják a felek.

A munka törvénykönyve módosításáról, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjról, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetett öt szakszervezet és a kormány delegációja hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

A tanácskozáson nem született megállapodás, de a tárgyalást követően Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára és Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetést a későbbiekben folytatják.

Egyeztetne a kormány a munkavállalókkal

Czomba Sándor a találkozót követően újságíróknak hangsúlyozta: világosan látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány célja ennek érdekében – többi között – a foglalkoztatás rugalmassá tétele, amely munkahelyeket őrizhet meg, illetve újakat teremthet. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a munka törvénykönyve átfogó módosítását ez év őszén terjesztik a törvényhozás elé, előtte – a nyár folyamán – érdemi tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel.

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazásról Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat minél szélesebb körben próbálják lefolytatni a következő időszakban.

Az államtitkár elmondta, hogy a munka világát érintő lényeges kérdések megtárgyalását az új érdekegyeztető rendszerben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban képzelik el, de megvizsgálják a szakszervezeti felvetést is, és vélhetően nem túl távoli jövőben visszatérnek ezekre a kérdésekre.

Gaskó reménykedik

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit a hétfői egyeztetésen végigtárgyalták, még maradtak vitatott pontok, a tárgyalások eredményes lezárásában érdekeltek. Reményt keltőnek nevezte, hogy a kormány a munka törvénykönyve átfogó módosítása előtt szélesíti a tárgyalásba bevonandó munkavállalói képviseletek körét. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, remélik, hogy amíg a tárgyalások nem zárulnak le, addig a kormány nem tesz újabb indítványokat a munka törvénykönyve módosításra, a nyugdíjrendszer átalakítására.

Gaskó István véleménye szerint a tárgyaló felek álláspontja legtávolabb a tripartit érdekegyeztetés fenntartásában volt. Úgy látják, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttével hiány keletkezik a versenyszférában a munkavilágát érintő három oldalú egyeztetésre.

A vasutasokat nem hívták meg

Gaskó István kitért arra is, hogy Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) végigjárta ugyanazt a jogi eljárást a sztrájk előtti egyeztetés kezdeményezésben, mint a hétfői tárgyaláson részt vett munkavállalói képviseletek. Abban állapodtak meg, ha a kormány “felleli” a MOSZ és a VSZ egyeztetés kezdeményezésére vonatkozó dokumentumait, akkor ők is csatlakozhatnak a sztrájk előtti tárgyalásokhoz.

A tárgyalásokon az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vett részt.

Az érdekképviseletek még június közepén kérték a miniszterelnöktől, hogy a sztrájkkövetelések kérdésében a kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét a sztrájktörvény megfelelő rendelkezése értelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik