Pénzügy

Nem nőtt a német munkanélküliség

Továbbra is 3 millió alatt van a munkanélküliek száma Németországban, a munkanélküliségi ráta júniusban a májusival megegyező 7 százalék volt - derül ki a német Szövetségi Munkaügyi Iroda csütörtöki adatközléséből.

A szezonális hatásoktól tisztított, 7 százalékos munkanélküliségi arány a legalacsonyabb ilyen szám, amióta 1999-ben elkezdték a statisztika vezetését.

A kiigazítatlan adatok szerint a munkanélküliek száma a májusi 2,960 millió főről 2,893 főre csökkent. A szezonális hatásoktól tisztított mutató 8 ezerrel csökkent, valamivel kevesebbel az elemzők által várt 15 ezres esésnél.

Elemzők szerint a közzétett adatok azt bizonyítják, hogy a német gazdaság erőteljes növekedése munkahelyteremtéssel is jár.

Stefan Schilbe, a HSBC Trinkaus szakértője kiemelte, hogy júniusban a májusinál valamivel kisebb mértékben csökkent a munkanélküliek száma, ami a javulás ütemének lassulását jelzi. Ennek ellenére az általános munkaerő-piaci körülmények rendkívül kedvezőek: a munkavállalók magas fizetést kapnak, ami alapvető fontosságú a belső kereslet élénkülése szempontjából – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik