Pénzügy

Forgalomlassítás lesz a sztrájkok helyett

admin
admin

2011. 06. 28. 14:51

A LIGA Szakszervezetek korábban ágazatokra kiterjedő általános, országos sztrájkot hirdetett szerdára, de a tömörülés elnöke a kormánnyal folytatandó, július 4-re összehívott egyeztetés miatt kedden visszamondta a megmozdulást. A szakszervezeti szövetség a szerdára hirdetett országos sztrájkot nem, de a félpályás útlezárást megtartja – jelentette be Gaskó István elnök. Emlékeztetett arra: két héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást tartanak tiltakozásul a kormány intézkedései és tervei ellen.

Azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a Független Rendőr Szakszervezet koordinálásában országszerte forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartanak. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára elmondta: az országban 42 helyszínre hirdettek félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt, elsősorban a szolgálati nyugdíj megszüntetése és a rendvédelem területén lévő megszorítások miatt.

Lezárják például Pécsett és Miskolcon is a főváros felé vezető utakat. Pest megyében Monoron és Pilisvörösváron számíthatnak az autósok forgalomlassításra, a 4-es és a 10-es számú úton is 2-2 kilométeren demonstrálnak majd. Az akcióban Békés és Tolna megye kivételével minden megye részt vesz, Budapest belvárosában azonban nem lesz útlezárás. Gyulánál, Szegednél, Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, valamint a nagyobb városokba vezető utaknál lassítják még a forgalmat.

Az útlezárások részleteiről itt tájékozódhatnak!

Valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: szövetségi szinten, központilag nem szerveznek megmozdulást, de a tagszervezeteik részt vesznek a félpályás útlezáráson, különböző módon és helyszíneken. A rendvédelmi szervek közül a katonák, a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban – jegyezték meg.

Nem lesz vasutassztrájk

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a sztrájkbizottság döntését azzal indokolta, hogy a fővárosi munkaügyi bíróság a még elégséges szolgáltatás megállapítására indított perben nem hozott ítéletet. A sztrájktörvény alapján a június 29-ére meghirdetett sztrájkot a jogerős ítélet meghozataláig nem lehet megtartani – írja közleményében a VSZ.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) sztrájkbizottsága is úgy döntött, hogy a sztrájkkal kapcsolatos, nem jogerős bírósági döntések miatt nem tartják meg a június 29-re meghirdetett munkabeszüntetést, a július 7-i munkabeszüntetésre pedig igyekeznek a még bizonytalan körülményeket tisztázni.

A MOSZ tájékoztatása szerint a Fővárosi Munkaügyi Bíróság kedden megküldte a szakszervezet által benyújtott két kérelemre a nem jogerős végzést. A szakszervezetnek azt a kérelmét, hogy a bíróság mondja ki a sztrájkkövetelések céljának jogszerűségét a bíróság elutasította, az eljárást megszüntette.

A még elégséges szolgáltatás ügyében a MÁV-Trakcióval szemben azonban helyt adott a MOSZ kérelmének, amely szerint a 9.00 és 11.00 óra közötti időszakban a személyvonatok a munkabeszüntetés megkezdése után az első állomásra megérkeznek, és 11.00 órakor indulnak tovább. A vonatok állva tartásáról és energiaellátásáról a mozdonyvezetők gondoskodnak. Tehervonat továbbítás és tolatási tevékenység ebben az időszakban nem lesz.

A bíróság ezt a még elégséges szolgáltatási szintet azzal egészítette ki, hogy azoknak a nemzetközi vonatoknak, amelyek a sztrájk megkezdése előtt és alatt indulnak, végig kell közlekedniük. A GySEV 12 vonatából 7-et kell közlekedtetni, a nemzetközi vonatokat továbbítani kell a célállomásokra. Ezzel szemben a szakszervezet ajánlata 5 vonat volt. A tehervonatok nem közlekednek, a tolatószolgálat a még elégséges szolgáltatásba tartozó vonatok kivételével szintén áll.

A sztrájkbizottság további munkabeszüntetési időpontokat javasolt a küldöttközgyűlésnek – áll a közleményben.

A MOSZ döntését megelőzően a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) is jelezte, hogy későbbi időpontra halasztja a szerdára meghirdetett sztrájkot. A VSZ döntését azzal indokolta, hogy a fővárosi munkaügyi bíróság a még elégséges szolgáltatás megállapítására indított perben nem hozott ítéletet. A sztrájktörvény alapján a június 29-ére meghirdetett sztrájkot a jogerős ítélet meghozataláig nem lehet megtartani – írta közleményében a VSZ.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.