Pénzügy

Megfigyelhetik a szakszervezeti tagokat?

admin
admin

2011. 06. 24. 14:44

Az állami tulajdonú cégek vezetőit utasították, készítsenek "jelentést" a cégüknél működő szakszervezetekről, hogy ki milyen akcióban vett részt, mit terveznek. A vegyipari érdekképviselet attól fél, hogy ezt a szakszervezetek és a tagjaik megfélemlítésére használhatják.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a szakszervezetek megfélemlítésétől tart, amióta tudomására jutott, hogy az állami tulajdonú cégek vezetőit utasították, készítsenek “jelentést” a cégüknél működő szakszervezetekről. A VDSZ közleménye szerint az összeállításnak azt is tartalmaznia kell, hogy milyen érdekvédelmi akción vett részt, s tervez-e újat a helyi szervezet.

A közlemény idézi Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki kiemeli: attól tartanak, hogy a kormányzati példa a magánszféra munkáltatóit is felbátorítja, és a szakszervezetek üldözése, vagy teljes elűzése a munkahelyekről általános gyakorlat lesz.

A szervezet az intézkedést aggályosnak tartja, ezért elképzelhető, hogy ombudsmani vizsgálatot kér az ügyben.

Az érdekvédők szerint aggályos a közmunkaterv is, mert annak bizonyos vonatkozásai – például a csoportos munkahelyre szállítás, “a barakkokban való elhelyezés” – a munkatáborokra emlékeztetnek, ráadásul az egyhavi bérből legfeljebb egy hétig élhet meg egy négytagú család.

A VDSZ a rendvédelmisek mellé áll

A közlemény szerint a vegyipari ágazati szakszervezet a napokban úgy döntött, nagy létszámmal csatlakoznak június 29-én a rendvédelmiek által szervezett félpályás útlezáráshoz.

Székely Tamás a közleményben az elmúlt hetek tapasztalatai alapján úgy véli: a szakszervezetek egyre erősödő összetartással, s minden alkalommal növekvő erővel fognak fellépni a kormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen.

A VDSZ tagszervezetei egyben szolidárisak a más ágazatok által meghirdetett sztrájkokkal is, bár a hatalom láthatóan mindent megtesz, hogy a közlekedésben és az energetikában dolgozók tiltakozásait “eltiporja”. Ez a felháborító hatalmi gőg is elősegítette a VDSZ döntését arról, hogy csatlakoznak a félpályás útlezáráshoz – írja közleményében a szakszervezeti szövetség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.