Pénzügy

Politikailag is forró csütörtök jön

A szakszervezetek minden törvényes eszközt megmozgatnak, hogy tiltakozzanak, emiatt szervezik a forgalomlassító demonstrációkat, illetve a tüntetéseket, a későbbi esetleges sztrájkokat.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten autós demonstrációt tart június 16-án. Négy helyen pedig – Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán – tüntetnek. A LIGA Szakszervezetek is felhívást intézett a tagjaihoz, hogy minél többen vegyenek részt a megmozdulásokon. (A részletes program a keretes írásunkban és a térképen található.)

Az országos autós megmozdulás egy folyamat része, az áprilisi Eurodemonstráció szerves folytatása. Tiltakozás a kormány munka világát átszabó intézkedései ellen – közölte Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

A szakszervezetek felelőssége jelenleg nagyobb, mint valaha. Ennek a tudatában hirdették meg a 16-i megmozdulást – tette hozzá Borsik János, az Autonómok elnöke. Az okok között nemcsak az érdekegyeztetés hiánya és a munka törvénykönyvének tervezett átalakítása, a dolgozók jogainak csorbítása szerepel. A konföderációk a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen is felemelik a szavukat.



Nagyobb térképen való megjelenítés

“DUDÁLJ VELÜNK!” AKCIÓNAP – 2011. június 16.

– Békéscsaba, Szarvasi úti Tesco parkoló, időpont: 16.00
– Budapest, Hősök tere, időpont: 15.00
– Debrecen, Főnix csarnok mögötti parkoló, időpont: 15.00
– Eger, kormányhivatali épület (az Egészségház utca- Megyeháza felőli vége) időpont: 15.00 – tüntetés
– Győr, ETO parkoló, időpont: 15.30
– Kaposvár, Sétáló utca / Megyeháza előtt (Európa Park oldal) időpont: 15.00 – tüntetés
– Kecskemét, Auchan áruház előtti parkoló, (Izsáki út) időpont: 15.30
– Miskolc, Városház tér (a Megyeháza és a Városháza közötti terület) időpont: 18.00 – tüntetés
– Nyíregyháza, Búza téri parkoló, időpont: 16.00
– Pécs, 58-as út (Fema parkoló és a főút között) időpont: 15.00
– Salgótarján, Tesco parkoló, időpont: 16.00
– Szeged, Móravárosi Napfény park, Jysk parkoló, időpont: 17.00
– Székesfehérvár, Flórián Tesco parkoló, időpont: 14.30
– Szekszárd, Sportcsarnok parkoló, időpont: 15.00
– Szolnok, Tesco parkoló (Abonyi út) időpont: 16.00
– Szombathely, Tesco parkoló (Zanati út 70.) időpont: 15.00
– Tatabánya, Főtér 4. (Megyeháza előtti tér), időpont: 16.30 – tüntetés
– Veszprém, Tesco parkoló (Külső-Kádártai út), időpont: 16.00
– Zalaegerszeg, Tesco parkoló (Sport utca), időpont: 14.00 óra

„Mindenki hozzon magával még egy bohócot!”

Békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes tüntetést ígérnek a bohócforradalmat magánemberként szervező szakszervezeti vezetők, akik csütörtökre az Alkotmány utcába várják embereket. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban azt mondta: azért magánemberként szervezték a demonstrációt, mert a szakszervezetek egy kicsit lassabb mamutként tevékenykednek, és ahhoz, hogy meghozzanak egy testületi döntést, hosszabb időre van szükségük.

Szavazás és felvonulás

Június 16-án délután 4 órakor kezdődik a „bohócforradalom” Budapesten az Alkotmány utcában. A szavazás este 8 óráig tart, ezután a Sándor-palotához vonulnak fáklyákkal. A részletek itt olvashatók, a plakát pedig itt!

A „bohócforradalom” pártpolitikától mentes, békés megmozdulás lesz, az az egyetlen célja, hogy görbe tükröt mutasson a 2/3-os kormánytöbbségnek. A szervezők szerint a kétharmados többség elnyerése sem hatalmazott föl senkit arra, hogy „visszamenőleges hatályú törvényeket alkosson, alkotmányos alapjogokat és magántulajdont vegyen el, leépítse egy demokratikus jogállam intézményrendszereit, létbizonytalanságba taszítsa a társadalom széles rétegeit” – írják a felhívásukban. Azt kérik a résztvevőktől, hogy mindenki maszkírozza magát bohócnak, és ha tehetik, akkor egyenruhában jelenjenek meg, illetve mindenki hozzon magával még egy bohócot – utalva Orbán Viktor időközben szállóigévé vált választási buzdítására.

A szervezők szándékosan erre a napra időzítették a „bohócforradalmat”. Vannak, akik szerint kegyeletsértés, hogy a június 16-ára tették. Kónya Péter és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke szerint azonban közölte: mint minden jóérzésű tisztességes magyar állampolgár, tisztelettel és kegyelettel emlékezünk Nagy Imre miniszterelnökre és mártírtársaira. Ugyanakkor június 16-a, nemcsak az ő újratemetésüknek az évfordulója, hanem az új magyar demokrácia születésének is a napja. „Mi most ezt érezzük veszélyben, ezért kívánunk görbe tükröt állítani, mind a kormánynak, mind Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a demokratikus Magyar Köztársaság megszületésében” – jelentették ki.

Emellett még két dolog tette indokolttá a dátumválasztást: előtte való nap zárul a szociális konzultáció, ezért abban bíznak, hogy a „bohócügyi államtitkár” bokros teendőinek végeztével ellátogat majd a rendezvényre, illetve szeretnék, ha a szakszervezeti konföderációk demonstrációja és a „bohócforradalom” „összeérne”, és így egymást erősítenék.

Néhány hete Orbán Viktor miniszterelnök bohócnak titulálta a velük épp tárgyaló rendvédelmi dolgozókat a demonstrációkat követő egyeztetések egyikén. Amikor Árok Kornél azt javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre, és tartson ott egy szociális konzultációt, a kormányfő erre – a szakszervezeti vezető állítása szerint – azt válaszolta, az ötletet majd elmondja a bohócügyi államtitkárának. Kónya Péter ezután egy nyílt levélben fordult a „bohócügyi államtitkárhoz”, akit arra kért, hogy hivatali időben – persze csak, ha bokros teendői engedik – az FRDÉSZ Székházban szociális-konzultáljanak a szolgálati nyugdíj és nyugdíjasok ügyében. A Facebookon egy csoport is alakult Magyarország Bohócügyi Államtitkársága néven, ennek már közel 800 követője van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik