Pénzügy

Megbénul az ország

Minden eddiginél hatásosabb akcióra készülnek a szakszervezetek június 16-án: egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolják az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és bevezető utakat. Ezzel, terveik szerint gyakorlatilag megbénítják az egész ország közlekedését. A pedagógusok már vasárnap utcára vonulnak, a közlekedési dolgozók pedig június 9-én.

Forgalomlassítással megbéníthatják az egész országot június 16-án a szakszervezetek, tiltakozásul az érdekegyeztetés totális megszüntetése és a családokat hátrányosan érintő kormányzati döntések ellen. Az akcióhoz csatlakozott a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) – közölte Székely Tamás, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

A szakszervezeteket mélységesen felháborítja, s egységbe kovácsolja a 6 konföderációt és az ország minden tagszervezetét az érdekegyeztetés totális megszüntetése, valamint az a mód, ahogy a kormány családok millióit érintő kérdésekről dönt – áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményükben.

Elfogadhatatlan – mondta Székely -, hogy egyeztetés nélkül, adott esetben egyéni indítványok alapján kerülnek a parlament elé olyan fontos kérdések, mint például a kedvezményes nyugdíjak végleges eltörlése, sőt annak visszamenőleges megvonása, amely példátlan az európai gyakorlatban. A konföderációk által meghirdetett “akcióegységbe” tömörült szakszervezetek tiltakoznak a munka törvénykönyvének átírása, a rossz szja következményeinek a kiskeresetűekre való ráterhelése és az alkotmány módosítása ellen is.

A rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott csütörtöki “diskurzus” is azt mutatja, hogy a jelenlegi hatalom nincs tisztában a szakszervezetek feladataival, megpróbál különbséget tenni közöttük – érvelt az elnök. A nyugdíjakkal kapcsolatos tervek teljesen egyértelműek: minden nyugdíjas retteghet, mert adózni fog, szemben azokkal, akik éppen az igazságtalan teherviselés miatt havonta százezrekkel többet visznek haza.

Székely szerint az akció, amelyet a szervezők Nagy Imre temetésének évfordulójára időzítettek, üzenet lehet a szociális értékek és a párbeszéd megőrzésére. A tiltakozás a hónap végén folytatódik, ekkor a konföderációk után az ágazatok szólítják meg a munkavállalókat és az állampolgárokat: az ország EU-s elnökségének utolsó napján, amikor Európa hivatalosan is Magyarországra figyel, nagygyűlést tartanak a szakszervezetek.

Tüntetnek a pedagógusok és a mozdonyvezetők

Június 5-ére a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete tüntetést szervez. Délelőtt 9-11 óra között várják a résztvevőket Budapesten az Olimpiai parkban, innen átvonulnak NEFMI-hez (V. ker., Szalay u. 10-14.), ahol átadják a petíciójukat. A demonstráció okaként a pedagógusok érdekvédői az érdekegyeztetés látványos kiiktatásának, formálissá tételének szándékát, a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlatot jelölték meg a közleményükben. Emellett nehezményezik, hogy a közoktatás átalakításának előkészítéséből az általuk megfogalmazott javaslatokat kihagyták, illetve hogy a munkájuk – a tervezett nyugdíjmódosítások, a heti munkaidő növelése és az éves szabadság csökkentésének a szándéka miatt – egyre nehezebbé válik.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) is csatlakozik a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által június 9-ére szervezett demonstrációhoz. A MOSZ a demonstrációt a mozdonyvezetői korkedvezményes nyugdíj tervezett megszüntetése miatt hirdette meg. A tüntetés célja, hogy ismételten felhívja a közvélemény és a felelős döntéshozók figyelmét a közösségi közlekedésben dolgozók érdekeit és jogait csorbító, a kormány által előterjesztett törvénymódosításokra. A szervezők az fn.hu-val közölték: a demonstráció napján 10 órakor kezdődik a gyülekező a Nyugati-térnél, egy órával később a résztvevők átvonulnak a Kossuth-térre, ahol déltől a szakszervezeti vezetők beszédet tartanak, és megkísérlik átnyújtani a kormány képviselőjének a tiltakozóleveleiket, továbbá egy, a mozdonyvezetők munkáját bemutató kisfilmet.

Nem akarnak “levelező tagozatot

“A második Orbán-kormány továbbra is semmibe veszi a szociális partnereket azzal, hogy az oldalak többszöri kérése ellenére sem hívta össze az Országos Érdekegyeztető Tanács ülését” – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma annak kapcsán, hogy több mint 180 napja nem hívta össze a kormány az OÉT-et. Az érdekvédőknek nem tetszik, hogy a miniszterelnök írásban várja a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek véleményét az Országgyűlés plénuma elé kerülő törvényjavaslatokról, illetve az érdekegyeztetés a kormány szerint “költséges és nem hatékony” rendszerének átalakításáról. A SZEF úgy véli: a kötelező szociális egyeztetést igénylő, a magyar állampolgárok, munkavállalók életét sokszor alapvetően befolyásoló törvények meghozásához ez nem elég. A munkavállalói és a munkaadói oldal többször is kinyilvánította már: nem akarnak “levelező tagozatot” fenntartani a kormánnyal, a személyes, szemtől-szembeni konzultáció hívei.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is elutasítja a munka világát érintő kormányzati gyakorlatot. Nyílt és nyilvános tárgyalásokat követel a kormánytól, a munkaadói érdekképviseletektől. Az ennek hiányában kialakuló konfliktusok és következményeik miatt kizárólag a kormányt terheli a felelősség – írják egy korábbi állásfoglalásukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik