Pénzügy

Diplomás utcaseprők lesznek Debrecenben

admin
admin

2011. 06. 02. 12:50

Júniustól egyre több diplomás is bekerül majd a debreceni közterületi munkaprogramba. Volt olyan felsőfokú végzettségű munkanélküli, aki erre a hírre közölte: inkább öngyilkos lesz, de nem fog utcaseprőként dolgozni.

Pethe Tamás, a Debreceni Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy idén januártól az önkormányzati bérpótló juttatásban részt vevő állástalanoknak – iskolai végzettségtől függetlenül – kötelező elvállalniuk a regionális munkaügyi központ által felajánlott munkát. Az igazgató szerint a rendszer “most jutott el odáig”, hogy a városi közmunkát szervező cég is több felsőfokú végzettségűvel “találkozik”, eddig csak elvétve akadt ilyen esetük.

Pethe Tamás ismertetése szerint májusban 400 állásközvetítői nyomtatványt küldtek ki, júniustól pedig 170 embert kívánnak felvenni közterületi segédmunkásnak. A kiküldött 400 értesítés mintegy 10 százalékát diplomásoknak kézbesítették, de azt még nem tudni pontosan, hogy közülük mennyien állnak munkába júniustól – tette hozzá.

Az igazgató a tapasztalataikról az MTI-nek elmondta, volt olyan fiatal diplomás, aki öngyilkossággal fenyegetőzött arra az esetre, ha utcaseprőként kell majd dolgoznia. Jellemzően a diplomások fele igyekszik valamilyen orvosi alkalmatlansági indokkal vagy egyéb módon elkerülni az általa megalázónak tartott feladatot – fogalmazott Pethe Tamás.

Az fn.hu információja szerint Miskolcon sem függ az iskolai végzettségtől, hogy milyen közmunkát ajánlanak a munkanélkülieknek. Egy tartósan álláskereső diplomás közölte lapunkkal: őt azért egy óvodában helyezték el takarítóként, mert felsőfokú végzettsége van. Emiatt nem kell tehát utcaseprőként dolgoznia.

A regionális munkaügyi hivatal adatai szerint 2011 áprilisában Hajdú-Biharban tovább csökkent az álláskeresők száma. A márciusi 4 százalékos mérséklődés után áprilisban újabb 5,3 százalékkal “fogyott” a megyében nyilvántartott álláskeresők száma. Áprilisban 49 300 álláskereső volt a megyében, 10 százalékuk (4907) volt pályakezdő, közöttük 405 diplomás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.