Pénzügy

Dübörög a foglalkoztatás?

A Nemzetgazdasági Minisztérium dinamikus bővülésként kommentálta a KSH friss létszámadatait, a lapunk által megkérdezett szakértő szerint azonban kár alapozni az első negyedéves adatra.

A létszámbővülés forrása a versenyszféra, azon belül is elsősorban a feldolgozóipar, ami már jelzi az – egyelőre – elsősorban az ipari exporton alapuló gazdasági növekedés munkahelyteremtő hatását, de a szolgáltatói szektor létszáma is bővülést mutat, amelyben szerepet játszik az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének fehérítő hatása – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerda délelőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait.

A KSH friss jelentése csakugyan arról szól, hogy 2,8 százalékkal emelkedtek a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál az alkalmazottak száma az idei első negyedévben, a tavalyi időszakhoz képest.

Jók a feldolgozóipar foglalkoztatási adatai, a növekedés oka a tavalyi alacsony bázis, és a nemzetközi konjunktúra – mondta az fn.hu kérdésére Adler Judit, a GKI kutatója.

A szakértő azonban figyelmeztetett: a konjunktúra az előrejelzések szerint kifulladóban van, az adatok éves szinten inkább romlani, mint javulni fognak. A feldolgozóipari vállalatok gyakran munkaerő-kölcsönzéssel oldják meg a megrendelések felfutásakor a többlet munkaerőigényük kielégítését, ezeket a dolgozókat könnyű elbocsátani, amikor a konjunktúra alábbhagy – mondta. Annyira biztosan nem fognak javulni az adatok, hogy a feldolgozóipar fölszívja a munkaerőpiacra terelni szándékozott, jelenleg szociális-, illetve nyugdíjellátásban részesülő százezreket – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik