Pénzügy

Még kevesebben keresnek állást

admin
admin

2011. 05. 09. 17:25

Tovább csökkent az álláskeresők száma áprilisban: ekkor 612 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal - 38 000 fővel - kevesebbet.

Az adat az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 1,7 százalékos, több mint 10 000 fős emelkedést jelez – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A regisztrált álláskeresők több mint negyede – 166 400 személy – tartósan, vagyis legalább egy éve keres állást, az előző hónaphoz képest 4,6 százalékkal csökkent a számuk. A tartósan állást keresők között többségben – 57 százaléknyian – vannak azok, akiknek a nyilvántartásban töltött idejük egy és két év között van.

A legtöbb munkakeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták, előbbiben 72 400, utóbbiban 65 200 személyt.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint áprilisban a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 594 000 volt, ez 3400 fős csökkenés márciussal összehasonlítva. Álláskeresési járadékra 115 ezren, álláskeresési segélyre 46 500-an voltak jogosultak, és csaknem 190 ezren kaptak bérpótló juttatást. Az álláskeresési ellátásban részesülők száma jelentősen, csaknem 22 százalékkal – 45 000-rel esett vissza, és 2 százalékkal, csaknem 4000-rel kevesebben kaptak szociális ellátást az év harmadik hónapjához képest.

Az álláskeresők összlétszámának csökkenése ellenére nőtt azon álláskeresők száma, akik semmilyen támogatásban nem részesültek áprilisban: az ellátatlanok áprilisi, több mint négytizedes aránya az álláskeresők összlétszámán belül az elmúlt évek legmagasabb értékét mutatja.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 13,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,1 százalék. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,9 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé pedig 0,6 százalékponttal csökkent.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.