Pénzügy

900 ezer embernek nincs képesítése

A foglalkoztatáspolitika egyik legsúlyosabb problémájának nevezte az illetékes államtitkár, hogy napjainkban a munkanélküliek és az inaktívak táborában közel 900 ezer olyan ember van, akiknek semmiféle szakképzettsége nincs.

Czomba Sándor erről akkor beszélt, amikor csütörtökön Gyulán átadta a megyei önkormányzat fenntartásában működő, gyulai székhelyű Harruckern János Közoktatási Intézményben létesült új, Térségi Integrációs Központ (TISZK) központi épületét.
Az államtitkár nagy kihívásnak nevezte, hogy a kormány tíz éve alatt egymillió új, adózó munkahelyet szeretne létrehozni Magyarországon.

Czomba Sándor szerint “ennyi munkáskéz hiányzik a magyar piacról” annak érdekében, hogy kezelhetővé váljanak azok a problémák, amelyek az elmúlt években előttünk tornyosultak. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ezek közé sorolta az oktatást, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert is. Úgy fogalmazott: “aki az oktatást most a zászlajára tűzi, az a jövőben is fantáziát lát”.

Az államtitkár kifejezte meggyőződését, hogy a kétkezi munka becsülete “vissza fog kerülni a helyére”. Ezért a kormány a szakképzési rendszer megújítására készül – mutatott rá.

Ma sok példa van arra – mondta -, hogy miközben 4-5-6 évig kell iskolába járni, a végén a bizonyítvány csak elméletileg teszi alkalmassá a munkavégzésre a diákokat. – Mi azt szeretnénk, ha a 3-4, illetve öt esztendő alatt, amelyet az iskolapadban, illetve a gyakorlóhelyeken, munkahelyeken töltenek majd a tanulók, alkalmassá váljanak arra, hogy a munkaerőpiacon minél gyorsabban el tudjanak helyezkedni – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik