Pénzügy

A gyereknevelés jó munkavállalóvá tesz

A családi életet támogató munkahelyek fontosságára figyelmeztető, valamint a nők és a férfiak társadalmi esélyegyenlőségét célzó tudatformáló kampányt indít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI).

Nagy Anna kormányszóvivő és Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozott családi élet a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének megteremtésével hozható létre, a harmonikus magánélet kialakítása pedig a munkavállalók érdekét is szolgálja, hiszen az ilyen életmódot folytató munkavállalók hivatásukban is nagyobb teljesítményre képesek.

Az “Egyensúly a családban + egyensúly a munkában = egyensúly a világban” szlogennel induló kampány ezért azt kívánja tudatosítani, hogy az egész Európát érintő demográfiai válság megoldására a családok megbecsülése, valamint a munka és a magánélet összeegyeztethetősége lehet az egyik legfontosabb válasz – fűzte hozzá a NEFMI államtitkára.

Soltész Miklós az Európai Unió támogatásával induló, kéthónapos kampány részleteire kitérve egyebek mellett arra biztatta a munkaadókat, hogy ne féljenek gyermekes nőket foglalkoztatni, hiszen ők az otthon szerzett tapasztalataik segítségével a munka világában is könnyebben megállják a helyüket – írta az MTI.

Az államtitkár ezzel párhuzamosan a férfiaktól azt kérte, a kiegyensúlyozott családi légkör kialakítása érdekében ne elégedjenek meg a családon belüli kereső szerepével, és a jelenleginél nagyobb arányban kapcsolódjanak be a háztartási munkába.

Az abortusz kérdésére kitérve úgy fogalmazott, a magyar társadalom jelenleg még nem kész az abortusz betiltására, de remélik, a kérdésről vallott társadalmi szemlélet alakításával akár felére csökkenthetik a terhesség-megszakítások számát.

Nagy Anna ezt megelőzően arra emlékeztetett, hogy a kormány a kismamák könnyebb elhelyezkedése érdekében vezette be számukra az egyszerűsített járulékfizetési lehetőséget. Mint mondta, szintén az anyák elismerését szolgálta a gyes időtartalmának három évre emelése, valamint a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetősége, illetve az állam új alaptörvény által is elismert azon vállalása, amely szerint a gyermeknevelés költségeit nem szabad megadóztatni.

Soltész Miklós ezt azzal egészítette ki, hogy a kormány korábban egységesítette és ezzel megkönnyítette az örökbefogadást, amelyet ezentúl az örökbefogadói gyes kiutalásával is támogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik