Pénzügy

Még több mérnök kellene

Sokkal több mérnökre, illetve informatikusra lenne szükség Magyarországon - derült ki egy felmérésből. Az elemzés arra is rámutatott, hogy a távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a hazai munkaadók körében.

Habár a távmunka sok esetben kézenfekvő választásnak tűnhet, s akár jelentősen előremozdíthatná például a kismamák munkaerőpiacra történő visszakanyarodását, ez az egyik olyan álláskategória, melyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma – többek közt ez derült ki a Jobinfo Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedéves adataiból.

„A fő területeket vizsgálva az is egyértelműen látszik, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában. A kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat” – mondta Kristók Balázs, az állásszemléző oldal vezetője. Ha a kínált konkrét pozíciókat nézzük, leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor a top10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért „versenyeznek” a munkáltatók.

Fővárosközpontú az álláspiac

Az álláskínálati piacot terület szerint vizsgálva egyértelmű a Budapest-központúság, a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. „Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás – leginkább a hazánkban megtelepedett multiknak köszönhetően – Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található, ezért is lenne fontos növelni a munkaerő mobilitását” – mondta Kristók Balázs.

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A konkrét nyelv tekintetében egyébkén igen változatos a kép, bár a dobogó nem okoz különösebb meglepetést. Az adatok szerint a kínált állások körében megkövetelt idegen nyelvek rangsorában az angol vezet, ezt követi a német, végül a francia. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben.

„Az adatokból az is megfigyelhető, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, melyek magyar munkaerővel oldják meg a közép-kelet-európai ügyfélhívások lekezelését” – mondta Kristók Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik