Pénzügy

Bekerítik a Parlamentet az elégedetlen dolgozók

admin
admin

2011. 05. 02. 14:56

Péntekre a fegyveres és rendvédelmi dolgozók újra tüntetést szerveznek. A "három műszakos" demonstráción a vegyipari szakszervezet is ott lesz. Élőlánccal veszik körbe a Parlamentet. A két szervezetnek ez már a második közös megmozdulása a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjért.

Újabb nagyszabású demonstrációt hirdettek péntekre a fővárosba a fegyveres és rendvédelmi dolgozók – jelentette be a hivatásunk védelmében elnevezéssel indult, két héttel ezelőtt felfüggesztett akciósorozat demonstrációs bizottságának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke emlékeztetett: demonstrációjuk április 11-én kezdődött a fővárosi Kossuth téren. A Parlament épülete mellett felállított sátornál naponta más és más rendvédelmi szervek tagjai tartottak figyelemfelhívó, tiltakozó akciót, majd április 16-án, közlése szerint 15 ezer hivatásos és rendvédelmi dolgozó részvételével “vonulásos” megmozdulást tartottak.

A jogaik védelméért tartott akciót a húsvéti és május elsejei ünnepek, ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztették fel, de a “fegyverszünet ideje alatt” sem tudtak megegyezni a kormánnyal, ezért újabb megmozdulást hirdetnek – mondta a katonákból, rendőrökből, vámosokból, börtönőrökből, tűzoltókból és polgári védelmisekből álló demonstrációs bizottság vezetője.

Készek lefújni

Kónya Péter úgy fogalmazott: egyértelműsítették, hogy nyolcpontos követeléseikről – amely eddigi, törvényben garantált jogaik védelme mellett jobb munkakörülményeik és -eszközeik biztosítását is tartalmazza – a moratórium alatt érdemi tárgyalásokat akartak folytatni, de az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának kormánypárti képviselői még egy közös állásfoglalást sem fogadtak el arról, hogy érdemi tárgyalásokba kezdjenek, és távolmaradásukkal bojkottálták a bizottság munkáját. Hozzátette: kezdeményezték az érdekegyeztető fórum összehívását is, de erről sem kaptak visszajelzést.

A demonstrációs bizottság vezetője kijelentette: készek akár az utolsó pillanatban is lefújni és ünnepséggé átalakítani a pénteki, Parlament körül zajló megmozdulást, de csak abban az esetben, ha írásos garanciát kapnak követeléseik teljesítéséről. Azt várják, hogy azt ne csak a miniszterelnök, hanem a kormánypárt két frakcióvezetője, és lehetőség szerint az ellenzék is garantálja aláírásával. Ez azért szükséges, nehogy egyéni képviselői indítvánnyal “szétbombázzák” megállapodásunk tartalmát – fűzte hozzá.

Szabálysértési eljárás folyik tűzoltók ellen

Kónya Péter hangsúlyozta: a nemzeti együttműködést kommunikálja a kormány, de a rendvédelmi dolgozókat érintő törvényi változásokról továbbra sem akarnak velük egyeztetni; a szervezetek változatlanul elfogadhatatlannak tartják a Széll Kálmán tervben foglaltakat, így a szolgálati nyugdíjkorhatár emelését. A szakszervezeti vezető azt mondta: békés demonstrációt kívánnak szervezni, de kollégái rendkívül elkeseredettek és elszántak, mert “tovább tart az állóháború”. Korábbi sajtónyilatkozatát megerősítve úgy fogalmazott: “nem csak a tűzcsapoknak kell reszketniük”. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez mit takar, úgy válaszolt: “bízzuk a jövőre”.

Áprilisi 16-án tartott tüntetésükön a tűzoltók a belügyminiszteri tiltás ellenére egyenruhában vettek részt, s a Kossuth térre tartva az Andrássy úton több tűzcsapot megnyitottak. Emiatt a rendőrség szabálysértési eljárást indított. Árok Kornél, a tűzoltók szakszervezeti vezetője az MTI kérdésére azt mondta: csak egy esetről tud, hogy az egyenruha viselése miatt fenyítésben részesült egy tűzoltó, arról pedig nincs információja, hogy a rendőrség bárkit eljárás alá vont volna.

“Kövér László kérjen bocsánatot!”

Kónya Péter bocsánatkérésre szólította fel Kövér László házelnököt azon nyilatkozatáért, hogy a szakszervezeti vezetők az elmúlt nyolc évben “lapítottak, mint az a bizonyos a fűben”.

A katonatisztként ezredesi rangban szolgáló szakszervezeti vezető azt mondta: az elmúlt nyolc évben a legtöbbet demonstrálók a fegyveres és rendvédelmi dolgozók voltak: együttesen három alkalommal demonstráltak egyenruhában, mert akkor még ezt nem tiltották, míg más konföderációk égisze alatt szintén részt vettek tüntetésen. Az FRDÉSZ hatszor tüntetett a LIGA szakszervezetekkel közösen, a vámosok és a katonák külön tartottak megmozdulást, míg a tűzoltók Brüsszelben tiltakoztak – sorolta.

A péntekre meghirdetett újabb megmozdulás, amely során autós és gyalogos, illetve fáklyás felvonulást terveznek, és élőlánccal kívánják körbe venni a Parlament épületét.

A VDSZ is utcára vonul

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) egyetért a rendvédelmisekkel abban is, hogy a Munka törvénykönyvének változtatásai miatt bővül a szakszervezeti követelési lista, s ki kell kényszeríteni a kormányból az egyeztetést. Második alkalommal vesz részt a VDSZ az FRDÉSZ által meghirdetett megmozduláson – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Az érdekvédők közös célja a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, amelyért a VDSZ évek óta harcol, sőt szakmai javaslatot is tett a kedvezmény állandósítására.

A vegyipari ágazat a rendszer kiterjesztését is szorgalmazza azokra, akik folyamatosan több műszakban dolgoznak. A VDSZ már korábban szolidaritást vállalt a rendvédelmisekkel, s szándékaik szerint a pénteki három részből álló megmozdulás minden eleméből kiveszik a részüket, s addig erősítik a demonstrálók táborát, amíg el nem érik a céljaikat – jelentette ki Székely Tamás. A VDSZ vezetőségéből és a tagok közül is jó néhányan már most jelezték, ott lesznek a pénteki nagy tüntetésen gyalog, autóval és az élőláncban is.

Az ágazat egyetért a rendvédelmi szakszervezettel abban is, hogy a munka törvénykönyve tervezett változtatásai miatt bővíteni kell a szakszervezeti követeléseket, s minden eddiginél határozottabban kell kikényszeríteni a döntéshozókból a szakszervezetekkel való egyeztetést – olvasható a VDSZ közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.