Pénzügy

Nyernek a németek a magyar dolgozókkal

A fiatal, mobilis és magasan képzett lengyel, cseh és magyar, illetve más kelet-európai országokból érkező munkaerő színtiszta nyereség egy olyan prosperáló gazdaságnak, mint a német - jelentette ki Heinrich Alt, a német szövetségi munkaügyi hivatal igazgatótanácsának tagja.

Szerinte minden alapot nélkülöznek az aggodalmak egy kontrollálhatatlan bevándorlási hullám miatt. A munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit, BA) szerint egyértelmű előnyt jelent a német gazdaságnak a szabad munkavállalás utolsó korlátainak eltávolítása május elsején a kelet-európai munkavállalók előtt. A BA az utolsó korlátok felszámolását követően 100-150 ezer munkavállaló érkezésével számol Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról, Szlovéniából, Szlovákiából, valamint a három balti államból.

“Egy olyan országnak, ahol csökken a munkaképes korú lakosság száma, nagyon is jól jön az új munkaerő” – vélte Heinrich Alt. Az első hullám után a bevándorlók száma a következő években folyamatosan csökken majd – prognosztizálja a hivatal.

Heinrich Alt elismerte, hogy a korlátozások felszámolása hordoz némi kockázatot a német munkaerő-piacra nézve, de ezek szerinte kezelhető keretek között maradnak. A bevándorló kelet-európai munkavállalók megfoszthatják például a szakképzetlen munkaerőt és a tartós munkanélkülieket az elhelyezkedés lehetőségétől. Erre a megnövekedett “konkurenciaharcra” a munkaközvetítőknek és a munkaügyi hivataloknak meg kell találniuk a megfelelő választ, mégpedig a tartós munkanélküliek képzésével és felkészítésével – mutatott rá.

Bármilyen nehézségekkel is kell majd szembenézni, a kelet-európai munkaerő előtti korlátozások felszámolásának nincs alternatívája. “Ha egységes gazdasági térséget akarunk, akkor annak része a szabad munkavállalás is” – húzta alá Heinrich Alt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik