Pénzügy

Ki talált az idén állást?

A munkakeresők mintegy 40 százaléka szakképesítés és nyelvtudás hiányában csak nagyon nehezen talál munkát - derül ki a Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. elemzéséből.

A személyzeti tanácsadó cég felmérése szerint az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva kevesebben kerestek munkát, legkevésbé a vidéki munkahelyek voltak kapósak. Az első negyedévben többségében asszisztensi, adatrögzítői, ügyfélszolgálati pozíciók iránt volt érdeklődés, a szakképesítést nem igénylő pozíciók közül a legkeresettebb a telefonos ügyfélszolgálatos munkakör volt.

A felsőfokú végzettségűek közül gépész-, vegyész-, környezet-, villamosmérnököket és IT-szakembereket kerestek a vállalatok.

A legkevesebb eséllyel a szakképesítéssel nem rendelkezők, az idegen nyelvet nem beszélők, továbbá a rendezvényszervezéshez, médiához, nemzetközi kapcsolatokhoz vagy turizmushoz, idegenforgalomhoz kapcsolódó végzettségűek találnak munkát.

Az elemzés kiemeli, hogy továbbra is magas a call centerek betöltendő pozícióinak száma. Ezek az utóbbi évtizedben ugrásszerű növekedésnek indult a munkahelyek jelenleg mintegy 150 ezer embernek adnak munkát, és Magyarország még hosszú ideig ideális terep marad a call centerek számára. Ezek ugyanis jellemzően idegen nyelvet jól beszélő pályakezdők számára nyújtanak ideális munkalehetőséget, azonban ma már az angol nyelv mellett egy másik idegen nyelv ismerete is elvárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik