Pénzügy

Jön a garantált jövedelem

admin
admin

2011. 04. 13. 13:30

A garantált jövedelem gondolatát is tartalmazza a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció, ami bár első pillantásra afféle „kommunista” gondolatnak tűnhet, valójában azonban a magyar segélyrendszer inkább neoliberális, mint szociáldemokrata ihletésű reformjáról van szó.

Bár korábban az LMP programjában szerepelt a garantált minimáljövedelem intézménye, mégis az Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának koncepciójában is rátalálhatunk.

Megírtuk akkor is, amikor az LMP állt elő a garantált jövedelem ötletével, hogy az távolról sem kommunista gondolat, segélyrendszer helyébe lépő minimumjövedelemnek a Nobel-díjas, szabadpiachívő, a neoliberális közgazdászok közé sorolt Milton Friedman is híve volt. Nem véletlenül, hiszen ha a minimumjövedelmet megfelelően alacsonyan állapítják meg, akkor az akár olcsóbb lehet, mint a segélyrendszert, s a hozzátartozó bürokráciát működtetni.

A Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióban (szerzők: Czibere Károly, Sziklai István, Mester Dániel, dr. Vörös Gyula, Sidlovics Ferenc, Skultéti József, Beszterczey András) két alkoncepció is található: az egyik nagyobb, a másik kisebb szerepet szánna a garantált jövedelem intézményének. (A friedmani koncepció eredeti radikalizmusának megfelelő koncepció – a minimumjövedelem (negatív jövedelemadó) bevezetésével a teljesen segélyrendszert megszüntette volna – nincs az anyagban.)

Az első alkoncepció szerint a minimumjövedelem 12 ezer forint lenne. Ez jövedelemvizsgálat után járhatna minden felnőtt magyar állampolgárnak, aki nem jogosult családi pótlékra. Az aktív korú munkanélküliek a munkanélküli járadék lejártát követően ehhez még kapnának körülbelül 15 ezer forintot, ha együttműködőek. Ez már 27 ezer forint. (Minthogy a bérpótló támogatás most 28500 forint, itt máris megfog az állam 1500 forintot – s ezt sem kell adni annak, a ki családi pótlékra jogosult.) Plusz 15 ezer forintot kaphatnak – ha jogosultak a minimumjövedelemre – a 60 év felettiek, nekik nincs együttműködési kötelezettségük Nem kell együttműködni a plusz összegért a fogyatékosoknak, a tartós egészségkárosodottaknak sem, akik akár 20 ezer forintot is kaphatnak havonta a 12 ezren felül – náluk a jövedelemvizsgálat is nagyvonalúbb.

Ezeken túl járhat még– elsődlegesen természetben nyújtva – támogatás gyermekre (kb. 7 ezer forint/ fő), lakhatásra (a legrászorultabb jövedelmi kategóriában az összege egy fő esetén körülbelül nettó 6 ezer forint havonta; 2 inaktív helyzetű felnőtt, 2 kiskorú gyerek esetén 16 000 forint is lehet), gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre, közlekedésre, köztemetésre. Lehetséges lenne még – az önkormányzati egyedi döntése alapján – krízis segélyt adni.

A másik alkoncepció szerint a garantált minimumjövedelem nagyobb lenne, de együttműködési kötelezettség terhelné. Fogyasztási egység alapján számolnák ki (függene például attól, hány nagykorú, kiskorú van a háztartásban.). Egyfős, aktív korú, munkanélküli háztartás esetén 54 ezer forint garantált minimumjövedelem járna. A koncepció szerzői jelzik, elképzelhetőnek tartanak ennél kisebb összeget is.

Az első verzió szerinti – elsődlegesen természetben nyújtott – támogatások (gyermek, lakhatási), valamint a családi pótlék és a garantált jövedelem különbségét kapná meg a segélyezett. Ezen felül kaphatna még gyógyszer-, közlekedési-, temetési támogatást.

konkrét példák

A közzétett anyag konkrét példákat is tartalmaz.

1. VERZIÓ

A) egészségkárosodott apa, munkanélküli anya, 3 iskolás korú gyerek
◗ iskoláztatási támogatás (alias családi pótlék – a szerk.): 48 000 Ft
◗ garantált szociális minimum: 2×12 000 Ft
◗ aktív korú inaktívitás 15 000 Ft
◗ egészségkárosodott helyzet 15 000 Ft
◗ gyerekek után járó támogatás 3×7 000 Ft
◗ lakáskompenzáció 16 000 Ft
139 000 Ft3
+ (gyógyszer-, közlekedési tám.)

B) egyfős, aktív korú, munka nélküli háztartás
◗ garantált szociális minimum: 12 000 Ft
◗ Aktív korú inaktívitás 15 000 Ft
◗ lakáskompenzáció 6 000 Ft
34 000 Ft
+ (közlekedési támogatás)

2. VERZIÓ

A) A háztartás létszáma alapján a fogyasztási súlyok összege 3,4 (1
tag=1, 2 tag=0,9, 3. és minden további tag=0,5).
A család garantált minimumjövedelme 54 000 Ft×3,4 = 183 600 Ft.
A meglévő családi pótlék támogatás 48 000 Ft, a rokkantnyugdíjas anya 70 000 Ft, a három gyerek fejenkénti gyermekek után járó támogatása 3×7 000 Ft, a lakásfenntartási támogatás 16 000 Ft= 155 000 Ft – vagyis 28 600 Ft jár garantált minimumjövedelmeként, együttműködési kötelezettség mellett.

B) Egyfős, aktív korú, munka nélküli háztartás esetén 54 000 Ft garantált minimumjövedelem jár, együttműködési kötelezettség mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.