Pénzügy

Önkéntes munkára bátorítják a cégeket

"Civilbarát munkahelyek" létrehozását szorgalmazza az önkéntes munkát végző fiatalok teljesítményének elismerése érdekében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) - mondta Stágel Bence, a szervezet elnöke. A civil munkát és az önkéntességet támogató munkáltatók erről tanúsítványt kapnának.

A kereszténydemokrata politikus olyan szervezeteket és cégeket részesítene előnyben, akik a fiatal dolgozók civil munkáját támogatnák. Erre, ha a szándék adott, többféle lehetőség is lenne – mondta. Példaként említette, hogy nagyobb mozgásteret adhatnának a munkaadók az alkalmazottaknak az éves szabadság beosztásában, helyet és irodai eszközöket biztosíthatnának az önkéntes munka elvégzéséhez, vagy előnyben részesíthetnék a munkára jelentkezőknél azokat, akik komoly civil szervezeti tapasztalattal rendelkeznek.

Ma – bár az erről szóló törvény már életben van – az önkéntes munka még nem elterjedt, a paragrafusok rendelkezésre állnak, de a szervezeti háttér még hiányos, az önkéntes munkát sokan elfogadják, de kevesen becsülik – mutatott rá.

A KDNP országgyűlési képviselője szerint fontos lenne, hogy a társadalom felismerje és elismerje: a fiatal önkéntesek – mivel a közért dolgoznak – kedvezményekre is jogosultak lehetnek. Stágel Bence hangsúlyozta: az önkéntesek természetesen nem a munka helyett, de a munkaadó támogatásával végezhetnék a karitatív feladataikat.

Az üzleti szféra sok szereplője már elismeri, hogy az önkéntes munka is lehet egyenértékű a más formában szerzett szakmai tapasztalattal, ugyanakkor ez sajnos még nem általános gyakorlat. A fiatalok akár szélesebb körű ismereteket is szerezhetnek ilyen módon, mint a hagyományos oktatási formákkal, így célszerű lenne az önkéntességet tágabb körben népszerűsíteni – vélte a politikus.

Ahhoz, hogy a formális oktatási rendszer elismerje az önkéntes munka során megszerzett tapasztalatot, az adott tagállam hivatalos állásfoglalására van szükség. Az Egyesült Királyságban például az önkéntes tapasztalat akkreditálható, ha strukturált és célorientált tanulás formájában végzi valaki. Ha az önkéntes szolgálat megfelel a követelményeiknek, bizonyos tagállamok a kapcsolódó területen (például a szociálpedagógia terén) folytatott, a tanulmányokat kiegészítő szakmai gyakorlatként elismerhetik azt. Erre lehetőség van például Németországban, Spanyolországban, illetve bizonyos mértékig Olaszországban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik