Pénzügy

Öt volt képviselőt érinthetne a különadózás

Összesen öt volt országgyűlési képviselőt érintene az a jogszabály-módosítás, amelynek beterjesztését a Fidesz részéről Kósa Lajos ígérte meg kedden azt követően, hogy kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata – szintén még kedden – azt közölte az MTI-vel, hogy a hivatal 2006-ban 114 képviselő részére fizetett 6 havi juttatást, de egy esetben sem haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot, 2010-ben pedig 178 honatya részére történt kifizetés, ekkor néhány esetben haladta meg az összeg a különadó határát jelentő értéket.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

A témát a Népszabadság vetette fel keddi számában. Az országgyűlési képviselők 6 havi juttatása utáni különadó bevallásával kapcsolatosan – egyeztetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal – a parlament sajtószolgálata azt közölte: az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban. Hivatkoztak a képviselők jogállásáról szóló törvény indoklására, amely szerint a képviselői tevékenység nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi viszony alapján végzett tevékenység. A jogviszony egyik oldalán a képviselő áll, míg a másik oldalán nem maga az Országgyűlés, hanem a választópolgárok közössége, amely közösség azonban nem rendelkezik jogalanyisággal – írták egyebek között.

Még aznap Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

A vonatkozó törvény módosításának kidolgozását és benyújtását ígérte a Jobbik is, amely közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2006-ban és 2010-ben a parlamentből kikerült egykori országgyűlési képviselők mentesüljenek végkielégítéseik 98 százalékos különadójától.

A Jobbik benyújtotta a törvénymódosítását

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló törvények módosító javaslatát, amelynek értelmében az országgyűlési képviselőkre is vonatkozna a szabályozás – jelentette be az előterjesztő Volner János Budapesten.

A törvénymódosításra a Jobbik szerint azért van szükség, mert kedden kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat – az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján – nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Volner János szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: álláspontjuk szerint ha a politika áldozatvállalást vár el az emberektől, és “azt széles körben rákényszeríti a társadalomra,” akkor a politikának is élen kell járnia ebben az áldozatvállalásban. “Úgy erkölcsös és úgy etikus, hogy a politikai élet szereplői ugyanúgy megfizetik a 98 százalékos különadót, mint ahogyan elvárják az orvosoktól, tanároktól és egyéb közszférában dolgozó, majd onnan távozó munkavállalóktól” – tette hozzá a jobbikos képviselő.

Az MTI kérdésére Volner János hangsúlyozta: arra kérik a Fideszt, hogy “tanúsítson bölcsességet, tartsa magát korábbi ígéretéhez” és támogassák a Jobbik törvényjavaslatát, ne nyújtsanak be saját módosító indítványt. Az ellenzéki politikus hozzátette: “a nemzeti együttműködés jegyében egyébként is szerencsés lenne, ha a kormány egyeztetne az ellenzékkel, mert így elkerülhetőek lennének a kormányzati törvényalkotást övező kínos bakik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik