Pénzügy

Korlátozzák az amerikai közalkalmazottak jogait

admin
admin

2011. 04. 01. 06:36

Egy hónappal azután, hogy Wisconsinban a tiltakozási hullám és helyi törvényhozás tüntetők által történt megszállása ellenére is megszavazták az állami alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek jogainak korlátozását, csütörtökön az ohiói honatyák is hasonló törvényt fogadtak el.

A republikánus többségű ohiói képviselőházban 53:44 arányban (5 republikánus ellenszavazattal) erősítették meg a szenátus szerdai, igen szoros – 17:16 arányú – voksolásának eredményét.

A törvény értelmében – amelyről most már csak John Kasich kormányzó aláírása hiányzik – az állami alkalmazottak szakszervezeteit megfosztják a kollektív bértárgyalás és a sztrájk jogától.

Miként Scott Walker wisconsini kormányzó, az ohiói republikánusok is azt állítják, hogy a közkiadások csökkentésére és a szakszervezeti jogok korlátozására az államháztartási hiány csökkentése miatt van szükség. Az érdekképviseletek vezetői és a demokraták viszont demagógiával és jogtiprással vádolják a konzervatívokat és bejelentették, hogy népszavazással fogják megakadályozni a törvény érvénybe lépését.

A törvény 90 nappal azután lép érvénybe, hogy a kormányzó ellátja a kézjegyével. Kasich várhatóan a közeli napokban írja alá a jogszabályt.

Wisconsin és Ohio után várhatóan Tennessee és Michigan államban is korlátozni fogják az állami alkalmazottak szakszervezeteinek jogait, de elemzők szerint az intézkedés a 2012-es választásokon visszaüthet a republikánusokra.

Az Egyesült Államokban egyébként folyamatosan csökken a szakszervezetek tagsága, országosan tavaly az alkalmazottaknak mindössze 11,9 százaléka tartozott valamelyik munkahelyi érdekvédelmi szervezethez. A privátszektor alkalmazottainak már csak 7 százalékát fogja össze érdekképviselet, szemben a közszféra 36 százalékával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.