Pénzügy

Csoportos leépítés két borsodi cégnél

Csoportos létszámleépítésre készül az amerikai AES konszern magyarországi érdekeltsége, az AES Borsodi Energetikai Kft. amely kedden jelentette be, hogy felfüggeszti tiszapalkonyai és berentei erőművének működését, a létszámleépítés tervéről előzetesen értesítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját.

Tóth Edit, a munkaügyi központ munkatársa szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az AES Borsodi Energetikai Kft. a csoportos létszám leépítési tervéről előzetesen értesítette a munkaügyi központot, végleges döntéséről azonban még nem.
A berentei, Borsodi Erőműből 125, a tiszapalkonyaiból 78 dolgozó elbocsátását tervezi a társaság.

A cég keddi közleményében némileg eltérő számokkal jelentette be, miszerint a Borsodi Erőműben működő üzemi tanács képviselőivel tárgyalnak arról, hogy döntés miként érinti a telephely 123 dolgozóját. A döntésről ugyancsak tájékoztatták a tiszapalkonyai telephely 96 dolgozóját és a tervek szerint a munkavállalók létszámát mintegy 20 főre csökkentik, ezzel a létszámmal biztosítják majd a telephely őrzését és a szükséges karbantartási munkák elvégzését.

Az AES a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású biomassza-alapon működő Borsodi Erőművek leállításával egyidejűleg tárgyalásokat folytat a létesítmények értékesítéséről potenciális vásárlókkal.
A társaság döntésének hátterében elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomassza árak, valamint a szén-dioxid kibocsátási költségek növekedése áll, ezen tényezők jelentősen megnehezítették a versenyképes működést. A régebbi típusú széntüzelésű erőművek hasonló nehézségekkel küzdenek a környező országokban és a világ más területein is.

Az AES az erőműveket 1996-ban vásárolta meg a magyar államtól és azóta folyamatosan, biztonságosan és megbízhatóan üzemeltette azokat, a cég ugyanakkor továbbra is üzemelteti a 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik