Pénzügy

Csoportos leépítés két borsodi cégnél

admin
admin

2011. 03. 30. 10:07

Csoportos létszámleépítésre készül az amerikai AES konszern magyarországi érdekeltsége, az AES Borsodi Energetikai Kft. amely kedden jelentette be, hogy felfüggeszti tiszapalkonyai és berentei erőművének működését, a létszámleépítés tervéről előzetesen értesítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját.

Tóth Edit, a munkaügyi központ munkatársa szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az AES Borsodi Energetikai Kft. a csoportos létszám leépítési tervéről előzetesen értesítette a munkaügyi központot, végleges döntéséről azonban még nem.
A berentei, Borsodi Erőműből 125, a tiszapalkonyaiból 78 dolgozó elbocsátását tervezi a társaság.

A cég keddi közleményében némileg eltérő számokkal jelentette be, miszerint a Borsodi Erőműben működő üzemi tanács képviselőivel tárgyalnak arról, hogy döntés miként érinti a telephely 123 dolgozóját. A döntésről ugyancsak tájékoztatták a tiszapalkonyai telephely 96 dolgozóját és a tervek szerint a munkavállalók létszámát mintegy 20 főre csökkentik, ezzel a létszámmal biztosítják majd a telephely őrzését és a szükséges karbantartási munkák elvégzését.

Az AES a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású biomassza-alapon működő Borsodi Erőművek leállításával egyidejűleg tárgyalásokat folytat a létesítmények értékesítéséről potenciális vásárlókkal.
A társaság döntésének hátterében elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomassza árak, valamint a szén-dioxid kibocsátási költségek növekedése áll, ezen tényezők jelentősen megnehezítették a versenyképes működést. A régebbi típusú széntüzelésű erőművek hasonló nehézségekkel küzdenek a környező országokban és a világ más területein is.

Az AES az erőműveket 1996-ban vásárolta meg a magyar államtól és azóta folyamatosan, biztonságosan és megbízhatóan üzemeltette azokat, a cég ugyanakkor továbbra is üzemelteti a 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.