Pénzügy

A férfiak kétharmada távozna az országból

admin
admin

2011. 03. 16. 11:37

A férfiak a pénzkereset és a karrier érdekében szívesebben változtatnak lakhelyet, mint a nők - áll egy friss kutatásban.

Az országon belül továbbra is Budapest és Közép-Magyarország vezeti az állásvadászok népszerűségi listáját, de ezeket szorosan követi a Nyugat-Dunántúl is. A Figyelő, az AON Hewitt és az AIECES közös Munkáltatói Márka Kutatásban megkérdezett 8000 pályakezdő mobilitási hajlandósága nemcsak a korábbi évekhez képest mutat javulást, de a fiatalok szívesebben mozdulnának a tapasztalt álláskeresőkhöz képest is.

Rövid távon kicsi a különbség

Ötezer nőt és háromezer férfit kérdeztek meg. Kiderült, hogy a nők több, mint fele (58 százalék), míg a férfiak kétharmada (68 százalék) külföldön is szívesen vállalna munkát. Habár a nők csaknem ötöde, míg a férfiak több mint negyede el tudja képzelni, hogy 3 évnél hosszabb időre külföldre költözzön, a nők 42 százaléka, míg a férfiaknak 32 százaléka nem tervez egyáltalán külföldi munkavállalást.

A két nem közti különbség egyébként rövid távon nem számottevő: néhány hónapra, de maximum 3 évre körülbelül ugyanannyi férfi, mint nő tervez külföldi munkavégzést. Belföldön is sokkal kevésbé mobilak a nők: az erősebbik nem képviselői néhány százalékkal magasabb arányban lennének hajlandóak költözni egy jobb munkalehetőségért.

Közép-Magyarországnak van a legnagyobb mágnes hatása: a fiatalok 82 százaléka szívesen dolgozna Budapesten vagy környékén. Ezt követi a nyugat-dunántúli (35 százalék) és a közép-dunántúli (30 százalék) régió, míg a Nyugat-Dunántúl vonzereje az átlagnál is erősebb a férfiak szemében (42 százalékuk szívesen dolgozna ott).

A műszaki végzettségűek költöznek szívesebben

A kutatás rávilágít arra is, hogy szakmákon belül is vannak különbségek a mobilitási hajlandóságban: a megkérdezett diplomás pályakezdők válaszaiból az derült ki, hogy a műszaki végzettségűek szívesebben költöznek egy munka miatt, mint például a könyvelők vagy az auditorok. Érdekes az is, hogy a diákszervezeti közösségek tagjainak belföldi mobilitása is magasabb: ők leginkább Budapestre, vagy a Nyugat-Dunántúlra mennének.

A kutatás kitér a frissen és a már régebben diplomázottak közötti álláskeresési és mobilitási különbségekre is. Az összehasonlításból kiderül, hogy a tapasztaltak tudatosabbak és a fejükben határozottabb kép él arról, hogy milyen a számukra ideális állás. A tapasztalattal rendelkezők már nem utaznának annyit egy munka kedvéért, mint a pályakezdők: a frissdiplomások mobilitási hajlandóságát ugyan nem közelítik meg, de az átlagosnál így is mobilabbnak bizonyultak a tapasztalattal rendelkező diplomások, mint a középfokú végzettségűek.

A Figyelő a fentieken kívül a 24 oldalas KarrierStart 2011 mellékletében részletesen foglalkozik a pályakezdők aktuális problémaival, lehetőségeivel és hasznos tanácsokkal látja el a most „útra indulókat”, de a munkáltatóknak is hasznos információkat nyújt a friss diplomások elvárásaival, karrierépítési elképzeléseivel kapcsolatban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.