Pénzügy

Sztrájkokat szülhet a nyugdíjreform

Több szakszervezet tiltakozik a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek korlátozása, valamint a hozzátartozói utazási kedvezmények megszüntetése miatt, utalva a kormány Széll Kálmán tervéből megismert várható intézkedésekre.

A szakszervezetek a kormányhoz intézett közös tiltakozásukban, amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttattak, “elutasítják a kormány gyakorlatát, miszerint teljesen elhagy minden egyeztetést a szakszervezetekkel, mindezt úgy teszi, hogy visszaélve a joggal egyéni képviselői indítványként terjeszt törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé.”

A szakszervezetek emlékeztetnek, hogy a korhatár előtti nyugdíjazási lehetőség egyes szakmákban, vagy az egyes vállalatok termékeinek kedvezményes igénybevétele olyan béren kívüli juttatási eszközök, amelyekkel azt kompenzálták az elmúlt években kialakult gyakorlatban, hogy a munkáltató – legtöbbször az állam – nem volt képes a munka mértékével vagy veszélyességével egyenértékű bért fizetni.

“Az ilyen kedvezmények átgondolást mellőző, hirtelen megszüntetése olyan életszínvonal-csökkenést jelentene, amelyet a magyar munkavállalók nem tudnának elviselni az elmúlt évek folytatólagos megszorításai után” – hangsúlyozza a közlemény.

Az aláíró szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat az érintettekkel, és ne éljen olyan eszközökkel a komplex nyugdíjrendszer egyes elemeinek átalakítása során, amelyekről már többször bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a kívánt cél elérésére.

Az aláíró szervezetek demonstrációs bizottságot is létrehoztak pénteken, és felhívnak minden szakszervezetet a csatlakozásra. Amennyiben rövid időn belül nem érkezik elfogadható, konkrét válasz a kormánytól, a demonstrációs bizottság arra jogosult szervezetei országszerte sztrájkbizottságokat alakítanak.

A felhívást aláírta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Honvédszakszervezet, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Rába Munkavállalók Szakszervezete, a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége, az Egri Volános Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége, az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Független Demokratikus Szakszervezet, a Pécs Autóbusz Dolgozók Uniója, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója, a LIGA Vas- és Fémipari Szövetsége, és a LIGA Vegyipari Szakszervezeti Szövetség.

A közszféra dolgozói is tiltakoznak

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elküldte az fn.hu-nak a 12 pontját, amellyel a közszolgálatért emelik fel a szavukat.

Azt kívánják, hogy íz új Alkotmány garantálja a közszolgálat valamennyi területének kizárólag szakmai követelményeknek alárendelt működését, politikai befolyástól való függetlenségét, és hogy ne lehessen önmagában semmilyen politikai változás áldozata egyetlen közszolgálati dolgozó sem. A törvény által közfeladatnak minősített szolgáltatásokat a közszolgálat dolgozói lássák el – írják a közleményben. Azt is követelik, hogy legyen felelős hazai közszolgálati jogpolitika, megalapozott, a közszféra alkalmazotti és munkaadói érdekképviseletei bevonásával előkészített törvények és ne a politika ötletelése, képviselői önálló törvényjavaslatok vagy éppen megvalósíthatatlan határidők következtében átgondolatlanul életbe léptetett szabályok határozzák meg a közszféra közel 700 ezer dolgozójának alkalmazási – és ezáltal a közszolgáltatások igénybevételének – feltételeit.

A közszolgálat szabályozásában meglévő ellentmondások, indokolatlan eltérések megszüntetését is el kívánják érni, és hogy a közszolgálatban dolgozók létszámát ne költségvetési döntések, hanem az ellátandó feladatok munkaerőigénye határozza meg.

A közszolgálatban a munkáltatói pozícióban az állam vagy az egyes önkormányzatok álljanak, ne függjenek az épp aktuálisan hatalmon lévő politikai pártoktól. A központosítástól is mentessé tennék a közszolgálatot, illetve teljes körű kollektív szerződést követelnek.

A közszolgálati életpálya kidolgozását kívánják valamennyi hivatásra, szakmára. Emellett az elvégzett munkával arányos díjazás garantálását is követelik, és a kormányzat haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a fentiek megvalósításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik