Pénzügy

Nem vált be a “cselédadó”

admin
admin

2011. 02. 24. 06:56

Az októberben bevezetett, cselédadó néven csúfolt adórendszeren kívüli kereset nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írta a Napi gazdaság.

Legalábbis aligha tekinthető sikernek, hogy januárban mindössze háromszáz háztartási munkát végző alkalmazott került a rendszerbe. A szabályozás szerint a házi munkából élőknek nem kell adót fizetniük keresetük után, ha a munkaadójuk bejelenti őket és befizet utánuk havonta ezer forint regisztrációs díjat.

Az adatok szerint mindössze háromszázezer forint folyt be ezen a címen a költségvetésbe januárban, az októberi bevezetés óta pedig összesen 1,1 millió forint bevétel származott cselédadóból, havonta átlagosan kevesebb mint 300 ezer forint.

A rendszer bírálói arra hívták fel a figyelmet, hogy komoly hátrány is érheti azt, aki így vállal munkát. Az ilyen tevékenység – mivel sem adó, sem járulék nem terheli – semmilyen jogosultsággal nem jár. Nem keletkeztet ugyanis biztosítotti jogviszonyt, azaz egészségügyi ellátást nem kap az érintett és a nyugdíj-megállapítás során sem lehet ezt az időt figyelembe venni. Az egészségügyi ellátáshoz nem kell sok, mindössze az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni, havi 5100 forintot – hívja fel a figyelmet a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.