Pénzügy

Sok ezer állást kínálnak

Tavasszal sok egyetem és főiskola rendez állásbörzét, emellett országos és nemzetközi karriervásárokat is tartanak. A frissdiplomások mellett a gyakornoki helyekre pályázó hallgatókat is várják. De mit kérdezzünk, hogyan viselkedjünk a cégek standjainál? Mit vigyünk magunkkal? Az fn.hu kisokosa az állásbörzék „illemtanáról”.

Az állásbörzéken a cégek begyűjtik az önéletrajzokat, megismerkednek a jelöltekkel, majd ezután kezdődik a kiválasztási folyamat. Ennek ellenére érdemes mindenkinek a legjobb formáját hoznia. Nem szabad csak úgy „beesni” egy rendezvényre, előre kell tervezni. Érdemes kiválasztani a kínálatból azt a körülbelül 10 munkáltatót, amelyeknél szívesen dolgoznánk, megismerni a tevékenységüket. Nagyon fontos az, hogy milyen az első benyomás rólunk a cég képviselőjében. Ezt a viselkedésünk mellett a megjelenésünkkel is pozitív irányba befolyásolhatjuk. Nem kötelező öltönyt vagy kosztümöt felvennünk egy állásbörzére, de mindenki tartózkodjon a mackónadrág-póló összeállítástól.

Önéletrajz nélkül tilos elindulni egy állásbörzére. Ha az előzetesen rendelkezésünkre álló információkból kiderül, hogy van olyan cég, amelynek a konkrét pozíciójára pont megfelelőek lennénk, akkor érdemes előre a „vállalatra szabni” az önéletrajzunkat. Kétnapos állásbörzén pedig az első napon tájékozódjunk, a másodikon pedig már cégre szabott CV-vel érkezhetünk. A kiállítók azokat általában megjegyzik, akik jó benyomást tettek rájuk – ha másképp nem, akkor az önéletrajzra feljegyzik, hogy az adott érdeklődőre vissza kell térniük.

A legrosszabb kérdések egyike a „Mivel foglalkozik a cég?” vagy a „Mennyit lehet ezzel a munkával keresni?”. Ilyen indítással biztosan elvágtuk magunkat. Ha viszont az érdeklődésünk során kiderül, hogy készültünk a cégből, az jó pont lehet. Azt is tanácsos kifürkészni, hogy ki képviseli a céget standnál: ha nem egy hostesst küldtek önéletrajzokat gyűjteni, hanem a HR-osztály egyik munkatársát, akkor akár még találkozhatunk vele a jövőben. Ha a börzén beszélgetésbe elegyedünk a kiállítóval, a későbbi felvételi interjún már hivatkozhatunk erre, megemlíthetjük, hogy „Talán emlékszik rám, találkoztunk az állásbörzén”.

Tízezernél is több embert várnak

Az állásbörzék egyfajta barométerként szolgálnak a munkaerő-piac helyzetére nézve: összességében látszik, hogy a válság ideje alatt a cégek kiállítási kedve jóval kisebb lett. Sok helyen létszámstopot vezettek be, lefaragták a költségeket, így nem volt mivel megjelenniük a hasonló rendezvényeken. A március 24-25. között megrendezendő HVG Országos Képzési és Karriernapok szervezői szerint 2010 őszén ez a tendencia megváltozott, illetve lelassult, és az őszi kiállítások színvonala, a felkínált állások száma a válság előtti időszakot tükrözte. A tavaly tapasztalt, növekvő érdeklődés folytatódik, sőt még erősödik is. Különösen igaz ez a nagy hazai cégek börzéken történő megjelenésére. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már december közepén – több mint három hónappal a következő börze előtt – elkelt a kialakított standok 80 százaléka. Nagyobb helyszínre kellett „költöztetni” a rendezvényt, hogy az összes kiállítónak helyet tudjanak biztosítani – derült ki az fn.hu-nak eljuttatott közleményükből.

A Budapesti Corvinus Egyetem korábbra tette az eddig megszokottnál a rendezvényét, a KarrierExpo időpontját a látogatói igényekhez alakították, így március 2-3-án tartják. A szervezők a börzére az elmúlt közel 10 év gyakorlatát követve meghívják az összes hazai felsőoktatási intézmény hallgatóját és diplomásait, és arra számítanak, hogy több mint 40 felsőoktatási intézmény legalább 12 ezer álláskeresője vesz részt az eseményen. Az álláskeresők a KarrierExpón a cégbemutató előadások mellett részt vehetnek grafológiai tanácsadáson, próbainterjúkon, önéletrajz-ambulancián ellenőrizhetik a CV-jüket, vállalati és HR-teszteket tölthetnek ki. Cikkünk megjelenéséig csaknem 70 kiállító jelezte, hogy részt vesz a börzén. A standokon a cégek mellett képző intézmények is bemutatkoznak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állásbörzéje minden évben 10-12 ezer látogatót vonz. A Műegyetemi Állásbörze azon cégek számára jelent hatékony toborzási csatornát, ahol szükség van frissdiplomás munkaerőre, aktívan működik gyakornoki program. A kiállító cégek időszakos vagy részmunkaidős pozíciókra is keresnek fiatal, de jól képzett munkaerőt, illetve azok a munkaadók is megjelennek állásajánlatokkal, amelyek szervezeti átalakítás vagy költségcsökkentés miatt átalakítják a szervezetet, és pályakezdőkkel „töltik fel” a létszámot. Műszaki, gazdasági, informatikai, pénzügyi és természettudományi képzettségű diplomásokat, illetve végzés előtt állókat keresnek. A börzét idén tavasszal a szokásosnál korábban, március 9-10-én rendezik meg.

Szakmai gyakorlati és tematikus börzék

A Miskolci Egyetem tavalyi börzéjén ötvennél több kiállító vett részt, közülük 47 állásajánlatokat is kínált. Az idén április 6-ai a börzével egyidőben Szakmai Gyakorlati Börzét is szerveznek, amellyel tudatosan a még nem végzett hallgatókat szólítják meg. A kezdeményezés célja az alsóbb évesek orientálása olyan szakmai gyakorlat megszerzésére, amely elhelyezkedésüket nagymértékben segíti. Az állásmustra kísérő rendezvénye a „Láss Csodát” kiállítás, amelyen elsősorban a műszaki karok tudásbázisán elért legfrissebb kutatási, tudományos eredményeket ismertetik meg a munkaerőpiac szereplőivel, a kiállító cégekkel, valamint a hamarosan a munka világába készülő látogatókkal.

A Semmelweis Egyetem az idén első alkalommal szervez Karriernapot. A március 26-ai esemény középpontjában a látogatók sikeres álláskeresése, az ehhez szükséges technikák elsajátítása áll. A rendezvényen az egészségügyben tevékenykedők szakmai kiállítása mellett bemutatkoznak azok az alapítványok, nonprofit cégek, szervezetek, amelyek segíthetnek a hallgatóknak az álláskeresésben. Ezen túl egy konferenciával is készülnek, ahol az egészségügyi pálya rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, valamint munkajogi, diákhitel és protokoll előadásokat hallgathatnak meg, illetve egy öregdiák-diák találkozót szerveznek.

A jogászoknak szóló állás- és ösztöndíjbörzét, a Jogi Fórum – Jogerő rendezvényt viszont már nem kell bemutatni: évről évre megrendezik. A március 30-31. közötti eseményen vezető hazai és nemzetközi ügyvédi irodák, posztgraduális képzést nyújtó magyar és külhoni egyetemek, fejvadászcégek, adótanácsadók, külföldi kulturális intézetek is bemutatkoznak. A szervezők kijelentették: „nem csupán egy hagyományos állásbörze szeretnénk lenni, hanem egy olyan szakmai fórum és kiállítás, ami egyfajta útmutatóként szolgál a végzős és frissdiplomás jogászok számára a nagybetűs életben való elhelyezkedéshez”.

Határtalan ajánlatok

A Virtuális Állásbörzét immár második alkalommal szervezi meg a Profession.hu. Az őszi esemény több mint százezer látogatót vonzott. A március 21-23. közötti börze nagy előnye, hogy akár a világ másik feléről is elérhető az interneten keresztül, mégis olyan élményt nyújt, mintha ott sétálnánk a standok között. Az előzetes foglalások szerint közel ötven cég 1500 munkalehetőséget kínál majd az éjjel-nappal elérhető online felületen, az érdeklődők chatelhetnek a munkaadókkal, illetve az értékes nyereményekért versenybe is szállhatnak. Hamarosan elindul a leendő látogatók felkészítése, „előképzése” is, ehhez többek között létrehoznak egy Facebook-csoportot.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) április 29-én rendezi meg a Fiatalok Európai Állásbörzéjét, amely lehetőséget biztosít a fiatal szakemberek számára, hogy külföldi és hazai munkáltatókkal találkozhassanak, azok ajánlatait, gyakornoki lehetőségeit megpályázhassák. Emellett személyes interjúkra is lehetőség lesz a rendezvényen, de azok is megtalálhatják a számításukat, akik „csupán” a tagállamok élet- és munkakörülményeiről akarnak tájékozódni. Jelenleg az EURES honlapján egymilliónál is több álláshelyet kínálnak az EU-tagállamok polgárainak.

Állásbörzék a következő hónapokban

2011. március 2-3.: Budapesti Corvinus Egyetem (Budapest)
2011. március 9-10.: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Budapest)
2011. március 21-22-23.: Profession.hu Virtuális Állásbörze
2011. március 23.: Óbudai Egyetem (Budapest)
2011. március 24-25.: HVG Országos Képzési és Karriernapok (Budapest)
2011. március 26.: Semmelweis Egyetem Karriernap (Budapest)
2011. március 29.: Eötvös József Főiskola (Baja)
2011. március 30.: Szegedi Tudományegyetem (Szeged)
2011. március 30-31.: Jogi Fórum – Jogerő Állásbörze, Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- És Jogtudományi Kar (Budapest)
2011. március 31.: Pannon Egyetem Pannon Állásbörze (Veszprém)
2011. április 5.: Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar (Budapest)
2011. április 6.: Miskolci Egyetem (Miskolc)
2011. április 8.: Zsigmond Király Főiskola Karrier Nap és Állásbörze (Budapest)
2011. április 12.: Kecskeméti Főiskola (Kecskemét)
2011. április 12.: Szolnoki Főiskola (Szolnok)
2011. április 13.: Pécsi Tudományegyetem (Pécs)
2011. április 19.: Dunaújvárosi Főiskola (Dunaújváros)
2011. április 20.: Nyíregyházi Főiskola (Nyíregyháza)
2011. április 27.: Szent István Egyetem (Gödöllő)
2011. április 27.: Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (Tatabánya)
2011. április 29.: Fiatalok Európai Állásbörzéje – EURES (Budapest)
2011. május 2-3.: Széchenyi István Egyetem (Győr)
2011. május 4.: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar (Piliscsaba)
2011. május 4.: Debreceni Egyetem Állásbörze és Képzési Napok (Debrecen)
2011. május 11.: Általános Vállalkozási Főiskola (Budapest)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik