Pénzügy

Megúszta Andor László

Megnéztük, mi történik a Fidesz által korábban „kommunista bankárként” emlegetett közgazdásszal, ha bebújik a nagytőke oroszlánbarlangjába, jelen esetben előadást tart a Joint Venture Szövetség, és külföldi kamarák által szervezett rendezvényen. Andor László túlélte, sőt maga sem tűnt érdemben különbözőnek az „oroszlánoktól” - alaposan rácáfolt „kommunista” hírére.

Az unió a munkavállalás „vonzóbbá tételétől” is várja a munkapiacok mobilizálását, ez a pont is szerepel az Európai Bizottság éves növekedési jelentésében – mondta a Joint Venture Szövetség, és külföldi kamarák által szervezett rendezvényen Andor László, az unió szociálisügyi és foglalkoztatáspolitikai biztosa. Andor elmondta: sok kritika érte ezért a bizottságot, hiszen recesszió idején egyáltalán nem az a gond, hogy az emberek nem akarnának dolgozni, hanem hogy munkahelyek szűnnek meg tömegesen.

Andor László szerint viszont akadnak „bizonyos tagországok”, ahol a munka “vonzóbbá tétele” (például a munkanélküli segély rövidítése, ld. keretben) szükséges a munkanélküli ellátások szintje, vagy a rokkantnyugdíjasok magas száma miatt. Andor arról is beszélt, hogy az unióban a szociális háló megtette a magáét a válság alatt, el kell ismerni az érdemeit. Nem maradtak széles tömegek jövedelem nélkül, de ha jön a fellendülés, akkor ezen a területen is lenne mit felülvizsgálni a tagállamoknak, így például Magyarországnak is a rokkantnyugdíjasok jogosultságát.
(Mint nem meglepő módon kiderült, a munkaadók örömmel veszik az unió ezen álláspontját, amit Andor „pozitív visszajelzésként” nyugtázott.)

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Andor László. Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Andortól később megkérdeztük, mi lesz a korhatár előtti nyugdíjasok azon részével, amely 50 év felettiekből áll (s ami a túlnyomó részük, íme korábbi cikkünk), mire a válasz az volt, hogy munkahelyeket kell teremteni, ami a magyar kormánynak szándékában is áll. „A politikákat össze hangolni” – mondta.

Ez volt különben az egyetlen belpolitikai vonatkozású kérdés, amelyben a biztos érdemben nyilatkozott, egyébként példátlan diplomáciai érzékkel kerülte meg az ilyen típusú témákat, mind a munkaadókkal, mind később az újságírókkal folytatott beszélgetésében.

segély rövidebb ideig

„A munkanélküli-ellátásokat úgy kell felülvizsgálni, hogy azok ösztönzően hassanak a munkavállalásra. Az ellátásokat úgy kell kialakítani, hogy jutalmazzák a munkanélküli
munkába való visszatérését azáltal, hogy időben korlátozott támogatást nyújtanak, és a
juttatásokat szorosabban kötik a képzéseken való részvétel és az álláskeresés
feltételéhez”
Forrás: EB éves növekedési jelentés 3. melléklet.

Andor előadása annak fényében különösen érdekes, hogy a Fidesz – pontosabban a párt akkori ökle, Répássy – Andor jelölésekor azt mondta: „a kormány egy kommunista bankárt küld az Európai Unió biztosi pozíciójába”. S ha a kijelentés abszurd is volt (a szónak legalábbis a szorosabb értelmében), annyi alapja mégiscsak van (ha a kommunista szót erőteljes baloldalisággal helyettesítjük), hogy Andor bizony még mindig tagja az Eszmélet folyóirat szerkesztőbizottságának. Az Eszméletben pedig található számos antikapitalista, globalizációkritikus, a marxista gondolkodásmódtól nem túlzottan távol eső írás. Andor korábbi cikkei is a főárammal szembeszálló, baloldali szemléletű közgazdát látszottak körvonalazni.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A fényűző szállodában a munkanélküliség, és a “munka vonzerejét csökkentő” szociális ellátások is témák voltak. Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Ennek ellenére a munkaadói szövetségek és kamarák által rendezett rendezvényen tartott előadásából, és a kérdésekre adott válaszaiból kiderült: Andort tévedés „kommunistának”, vagy radikális baloldalinak tartani (amint az már a bizottsági meghallgatásán is “gyanús” volt).

Eszmélet folyóirat ide vagy oda, Andor résmentesen illeszkedik az establishmentbe: az elit tökéletesen elitszerű része. Nyugodtan együtt hagyható a nagytőke képviselőivel, remekül megértik egymást – amint az kiderült a hétfői rendezvényen. S nem tesz olyan konkrét megállapításokat sem, amelyek miatt esetleg bárkivel is konfliktusokba keveredne – megmarad az általánosítások nagyon magas szintjén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik