Pénzügy

Bértarifarendszert sürget a VDSZ

Bérkommandók helyett az ágazati kollektív szerződések kiterjesztésére szólítja fel a kormányt a vegyipari szakszervezet, hogy így rendezzék az egyeztetés nélkül bevezetett, rossz adózási rendszer hátrányos következményeit a termelésben és a profit szférában dolgozók körében - olvasható a VDSZ közleményében.

A Nyugat-Európában jól bevált rendszer működtetéshez minden feltétel adott, csak a kormányzati szándék hiányzik. Hazánkban sok munkaadó még az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) bérajánlását sem tartja be, a külföldi cégeknél pedig azzal fenyegetőznek, hogy kivonulnak a magyar piacról, ha a keresetek reálértéken való megtartására kötelezik őket – vélekedik a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

Az egyeztetés nélküli bevezetett rossz adózási rendszer kárvallottjai ismét azok a termelésben és a profit szférában dolgozók, akiket már korábban, a gazdasági válság következményei is a leginkább sújtottak, s a munkaadók azóta sem rendezték a bérüket. A helyzetük továbbra is kilátástalan, hiszen még ágazati szinten is nehéz béremelést tartalmazó kollektív szerződést kötni, de még ennél is nehezebb azt betartatni a cégekkel – mondta Székely Tamás, a szakszervezet elnöke.

A VDSZ elnökének tapasztalatai szerint a munkaadók egy része még az OÉT kialkudott bérajánlásokra is fittyet hány, a bérek reálértéken való megtartásának hallatán pedig azzal fenyegetőzik, hogy kivonul a magyar piacról, ha az által ajánlottnál nagyobb emelésre kényszerítik. Az elnök szerint a tarthatatlan állapotnak a következményei megint csak azokat sújtják, akik a legnehezebb időkben is különféle megszorításokat vállalva a vállukon vitték a talpon maradt cégeket.

Székely úgy véli, hogy a helyzet rendezésére nem bérkommandókat kellene a munkahelyekre küldeni, hanem minden ágazatot kötelezni az ellenőrizhető és átlátható kollektív szerződések rendszerének betartására, amely már Nyugat-Európában is jól bevált módszer.

A rendszer működtetésére hazánkban is minden feltétel adott lenne – néhány ágazatban működik is, ahogy arról korábban az fn.hu is írt. A szakszervezet szerint a kormányzatnak kellene biztosítani a jogi feltételeket, s kötelezni a munkáltatókat arra, hogy az érdekképviseletek által kötött szerződéseket tekintsék magukra is kötelező érvényűnek.

A VDSZ a teljes kiterjesztéséhez szakmai segítséget ajánl. Az elnök szerint ezzel a kormányzat számára is ellenőrizhetőbb, átláthatóbb és egyszerűbb lenne a rendszer, amelyet a fekete gazdaság megfékezésére is lehetne használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik