Pénzügy

Vizsgálják a pénztárak vagyonát

Át fogja világítani a Kehi a magánnyugdíjpénztárak vagyonát - ígérte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) át fogja világítani a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, megvizsgálja, hogy a vagyonkezelés a jó gazda gondosságával történt-e, és ellenőrzi a vagyonátadás, -átvétel folyamatát – jelentette be Selmeczi Gabriella vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja emlékeztetett: a nyugdíjvédelmi program elindításakor megígérték, hogy megvédik a nyugdíjasok vagyonát, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, és átvilágítanak minden egyes fillért. Ennek érdekében szeretnének hétfőn benyújtani a parlamentnek egy önálló indítványt, amely több törvénymódosítást tartalmaz, s célja az, hogy a Kehit “helyzetbe hozza” az ellenőrzés folyamán.

A törvénymódosítás fel fogja hatalmazni a Kehit arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magánpénztári vagyont, s arra is lehetőséget ad a hivatalnak, hogy visszamenőlegesen is megvizsgálja a magánpénztárak működését; ennek során a banktitkokat, az üzleti, az értékpapír- és a pénztártitkokat is megismerheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik