Pénzügy

Tilos a burka a munkahelyen

Németország egyik tartományában nem viselhetnek burkát a munkahelyükön a közalkalmazottak. Ugyanis őket "politikai és vallási semlegességre kötelezi" az állásuk. Csak az éjszakai takarítók takarhatják el az egész testüket - áll egy friss rendeletben.

Németország Hessen tartományában a közalkalmazottak nem viselhetnek burkát a munkahelyükön. Ilyen értelmű rendeletet írt alá csütörtökön a tartományi kormány belügyminisztere.

Boris Rhein (CDU) az indoklásban rámutat: állami vagy tartományi alkalmazásban álló hivatalnokok számára “nem kívánatos” a burka viselése. A közalkalmazottakat ugyanis “politikai és vallási semlegességre kötelezi” az állásuk. Ez alól csak bizonyos munkakörök betöltői képezhetnek kivételt, például éjszakai műszakban dolgozó takarítók.

A rendelet előidézője egy muzulmán vallású német állampolgár, aki tíz éve dolgozik a frankfurti polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájában. Nemrég közölte a munkaadójával, hogy a gyermekgondozási idő letelte után teljes testét eltakaró lepelben akar megjelenni a munkahelyén. A hivatal ezt azonnali hatállyal megtiltotta neki, mire a négygyermekes családanya sem kedden, sem szerdán nem jelent meg a munkahelyén.

Az asszony perre ment a burkáért

A frankfurti önkormányzat multikulturális ügyosztályának vezetője, Nargess Eskandari-Grünberg határozottan elutasította burka viselését a munkahelyen. Mint fogalmazott, az illető hölgy bejárhat dolgozni, de csak akkor, ha nem vesz föl burkát. A családanya ezután ügyvédhez fordult, hogy peres úton érvényesítse “jogát a szabad vallásgyakorláshoz”. Egyúttal munkaviszonyának felbontását és 18 ezer euró végkielégítést kér, amit az önkormányzat visszautasított.

A hesseni precedens után Alsó-Szászország kormánya is vizsgálja a burka betiltásának a lehetőségét. Uwe Schünemann tartományi belügyminiszter a hannoveri Neue Pressének nyilatkozva elmondta: a közszolgálatban nincs helye a burkának. Támogatja elképzelését Aygül Özkan, a kormány integrációügyi minisztere. Mint elmondta, az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy láthassák az ügyükben eljáró hivatalos személy arcát is.

Franciaországban már tilos

Az európai országok közül Franciaországban tavaly óta törvény tiltja a nők testét teljes egészében elfedő köntös (burka és nikáb) viselését. A tilalom közterületen, tömegközlekedési járműveken, hatósági épületekben és könyvtárakban egyaránt érvényben van, megszegői 150 euró bírsággal sújthatók.

Hollandiában egyelőre terv a burka betiltása; Geert Wilders jobboldali populista pártjának kívánságára került be a koalíciós szerződésbe. Európában elsőként Belgiumban született törvény a burka betiltásáról, ám a parlament által elfogadott határozat a hónapok óta tartó kormányválság miatt nem lépett hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik