Pénzügy

Munkahelyeket remélnek a közfoglalkoztatástól

admin
admin

2011. 02. 02. 13:36

"Szeretnénk, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon, ebből a szempontból pedig nagyon lényeges, hogy a tartós munkanélküliek ne csak papíron, hanem a valóságban is munkaképes állapotban legyenek" - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Czomba Sándor a pécsi rendezvényen hozzátette: olyan szociális ellátó- és foglalkoztatási rendszert kívánnak kiépíteni, ami a munkára és nem az attól való távolmaradásra ösztönöz. Úgy vélte, erre azért van szükség, mert a régi rendszer – melyben együtt voltak a foglalkoztatás és a szociális ellátások forrásai – pazarlónak és finanszírozhatatlannak, a megvalósítása átláthatatlannak bizonyult. A munkavégzés alacsony hatékonyságú volt, kevés, társadalmilag hasznos új értéket hozott létre, és egyebek mellett a szociális ellátásban részesülőket nem ösztönözte az önálló, közfoglalkoztatáson kívüli munkavégzésre.

“A program mintegy 150 milliárd forintba került, s a 270 ezer fős célcsoport nagy részét nem érte el, 170 ezren egy alkalommal sem jutottak munkához” – jegyezte meg Czomba Sándor.

Az államtitkár hangsúlyozta: az új rendszerben azt kívánják elérni, hogy minél több munkára kész és képes tartósan munkanélküli dolgozzon, értékteremtő munkát végezve. A korábbinál nagyobb támogatást kapjanak a bérpótló juttatásban részesülőket alkalmazó vállalkozások, egységes és hatékonyabb legyen a finanszírozás, területileg differenciált a forráselosztás, egyszerűbb a pályázati adminisztráció, s a munkaügyi központok kulcsszerephez jussanak a közfoglalkoztatás támogatásában, a munkaerő közvetítésében.

“Az új közfoglalkoztatás finanszírozására a Munkaerőpiaci Alapból idén 64 milliárd forint jut. Ebből 28 milliárd forint a rövid, 12 milliárd a hosszabb időtartamú önkormányzati közfoglalkoztatásra, 20 milliárd az országos közmunka programokra fordítható” – közölte.

Czomba Sándor hozzáfűzte, 246 millió forinttal támogatják a “Téli átmeneti” közmunka programot a hátrányos helyzetű kistérségekben, a bérpótló juttatásban részesülők foglalkoztatását a vállalatoknál, továbbá közfoglalkoztatás szervezők alkalmazását önkormányzatoknál.

Az államtitkár úgy vélte: ezen támogatásokkal összességében több mint 200 ezer ember foglalkoztatására nyílik lehetőség. Reményeik szerint hosszabb távon elérhető az alacsony iskolai végzettségűek fokozatos visszaintegrálódása a versenyszférába, és az is, hogy a jövőben a közfoglalkoztatás fenntartása csak ott legyen indokolt, ahol a piaci szereplők nem teremtenek megfelelő számú munkahelyet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.